Η Ρωσία έγινε σήμερα η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την επιδημία του κορονοϊού, αφού κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 10.559 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 165.929, έτσι η Ρωσία έγινε η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την covid-19 και η έκτη παγκοσμίως.

Όμως με 1.537 θανάτους, το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι χαμηλότερο σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν αυτό οφείλεται σε μια σειρά μέτρων που υιοθετήθηκαν εγκαίρως για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας: το κλείσιμο των συνόρων, τα περισσότερα από 4 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει, η προετοιμασία των νοσοκομείων, κυρίως στη Μόσχα, επίκεντρο της covid-19 στη χώρα.

Ωστόσο κάποιες επικριτικές φωνές αμφισβητούν την ακρίβεια των αριθμών αυτών.

Στη χώρα έχει επιβληθεί lockdown εδώ και ένα μήνα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα τηλεδιάσκεψη με θέμα την ενδεχόμενη σταδιακή άρση των περιορισμών σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας από τις 12 Μαΐου.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει όμως ότι η καραντίνα που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και είναι προγραμματισμένο να αρθεί στις 11 Μαΐου ενδέχεται να παραταθεί ή και να γίνει πιο αυστηρή σε κάποιες περιοχές, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Πτώση δημοτικότητας

Στο μεταξύ ο Πούτιν είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει στο 59% τον Απρίλιο από 63% που ήταν τον Μάρτιο εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Levada- Center.

Όμως το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι μια αλλαγή στη μεθοδολογία της δημοσκόπησης ενδέχεται να έχει αλλοιώσει κατά τι το αποτέλεσμά της, εις βάρος του Ρώσου προέδρου.

Λόγω του lockdown, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μόνο από το τηλέφωνο, γεγονός στο οποίο μπορεί να αποδοθεί το 1% με 2% της απώλειας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Levada Ντένις Βολκόφ.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, πρόσθεσε ο Βολκόφ, και υπολογίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό είναι 61%, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου φαίνεται να έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2013.

TAGS