Την κατάργηση των σημείων αστυνομικού ελέγχου στις εισόδους και τις εξόδους των πόλεων της Βουλγαρίας από σήμερα, 6 Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι Βούλγαροι μπορούν πλέον να ταξιδεύουν μεταξύ πόλεων και περιοχών σε όλη τη χώρα. Η απαγόρευση στις μετακινήσεις των πολιτών εκτός της περιοχής μόνιμης διαμονής τους είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Επίσης, καταργούνται και τα πιο αυστηρά μέτρα εισόδου και εξόδου στην πρωτεύουσα, Σόφια. Με την αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης καταργείται η υποχρέωση για υποβολή δηλώσεων από τους πολίτες για τους λόγους των ταξιδιών μεταξύ των μεγάλων πόλεων στη Βουλγαρία, οι οποίες καθιερώθηκαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην επαναλειτουργία των σχολείων στην Κροατία

Την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Μαΐου εκφράζουν, σε επιστολή τους προς τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, οι εκπαιδευτικοί της χώρας, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Οι βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο δεν έχουν διασφαλιστεί και τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα δεν είναι δυνατά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών και τον χώρο στον οποίο θα βρίσκονται», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στην υπουργό Παιδείας Μπλαζένκα Ντίβιακ και τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κρούνοσλαβ Τσαπάκ.

«Γονείς σε όλη την Κροατία καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση ότι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με δική τους ευθύνη. Πολλοί από αυτούς είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή των παιδιών που μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο», επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

«Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δεν μπορεί να είναι ευθύνη των γονέων και τα άτομα (η κυβέρνηση και το υπουργείο) που αποφασίζουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για αυτό. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας καθώς και ότι θα δοθεί ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός», προστίθεται.

Κοινοβουλευτική έρευνα για το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού στη Σλοβενία

Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβενίας έχουν υποβάλει πρόταση για κοινοβουλευτική έρευνα για να εξετάσουν την κατάσταση, τον χειρισμό, το απόθεμα, τις παραγγελίες και τις αγορές προστατευτικού και κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου και της 20ής Απριλίου, καθώς η Σλοβενία αντιμετώπιζε την πανδημία της Covid-19.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (το κόμμα του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα/SDS, το κόμμα Σύγχρονου Κέντρου, το κόμμα Νέα Σλοβενία και το κόμμα Συνταξιούχων) θέλουν η έρευνα να αναδείξει ποιος είναι υπεύθυνος για τα μέτρα που είχαν ληφθεί ή όχι, πριν από τις 12 Μαρτίου.

Η έρευνα θα διερευνήσει επίσης τον χρόνο μετά την κήρυξη της επιδημίας (στις 12 Μαρτίου), εξετάζοντας πιθανή ευθύνη -πολιτική ή άλλη- των κατόχων δημόσιων αξιωμάτων, σε σχέση με την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ιατρικού εξοπλισμού.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριαν Σάρετς, απέτυχε να λάβει έγκαιρα και κατάλληλα μέτρα, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις στις 20 Φεβρουαρίου για να συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κοινή προσπάθεια προμηθειών προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού.