Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνει η Ιταλία λόγω Πάσχα με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος είναι οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς οι επιστήμονες φοβούνται νέες εστίες διάδοσης του ιού σε περίπτωση που αρχίσουν οι εκδρομές και έξοδοι τις ημέρες των διακοπών.

Αυξάνονται οι έλεγχοι

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle πως αυξάνει τους ελέγχους για να τηρηθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Πάσχα. Χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, drones και αυτοκίνητα της αστυνομίας και των καραμπινιέρων όλο το εικοσιτετράωρο.

Στόχος είναι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι οι πολίτες δεν θα φύγουν σε χωριά και σπίτια στην εξοχή για να γιορτάσουν την Ανάσταση και το Πάσχα. Διότι τις τελευταίες ημέρες όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν υπογραμμίσει ότι η κυκλοφορία στους δρόμους είχε σαφώς αυξηθεί.

Στη Βενετία από χθες χρησιμοποιούνται ταχύπλοα για επιπλέον ελέγχους σε μικρά και μεγάλα κανάλια. Στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας κινητοποιούνται 3.000 επιπλέον άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας για συνεχείς ελέγχους στα διόδια.

Φόβοι επιστημόνων για νέες εστίες διάδοσης του ιού

Στο Μιλάνο και στο Τορίνο μεγάλη προσοχή θα δοθεί στα μεγάλα πάρκα, όπου οι Ιταλοί συνήθιζαν να πηγαίνουν ιδίως την Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα, γνωστή ως Pasquetta. Στη βορειοανατολική πόλη Τρέντο, νότια της Αυστρίας, ο νομάρχης απαγόρευσε ρητά με γραπτή του απόφαση τα πικ-νικ και τις βόλτες με το ποδήλατο.

Στην Κάτω Ιταλία, στη Νάπολη, οι καραμπινιέροι βρίσκονται στο λιμάνι για να είναι βέβαιοι ότι κανείς δεν θα επιχειρήσει να μπει στα καράβια, που έχουν ως προορισμό τα δυο πανέμορφα μικρά νησιά Ίσκια και Κάπρι. Και τα αυστηρότατα αυτά μέτρα, ισχύουν και στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης σε περιοχές, όπως την Όστια και το Φρετζένε. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ιταλία, όπου το Πάσχα ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με την δυνατότητα απόδρασης από τις πόλεις με σύντομα ταξίδια.

Σύμφωνα με διαρροές τα περιοριστικά μέτρα πρόκειται πιθανότατα να παραταθούν μέχρι και τις 3 Μαΐου διότι οι επιστήμονες φοβούνται ότι ενδεχόμενη χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει νέες εστίες διάδοσης του ιού με ανεξέλεγκτες συνέπειες.