Η ιστορία των «μελανιών» των Γκουλάγκ

Αποκωδικοποιώντας τον περίπλοκο κόσμο των τατουάζ των ρωσικών φυλακών


ΚΟΣΜΟΣ
8:45
28/11/2013
Η ιστορία των «μελανιών» των Γκουλάγκ
26
loading

Η δερματοστιξία απαγορεύεται ρητά στα ρωσικά σωφρονιστικά καταστήματα και τα στρατόπεδα εργασίας, τα οποία αποτελούν εξέλιξη των σταλινικών Γκουλάγκ.

Παρά την απαγόρευση ωστόσο, ο άγραφος νόμος του ποινικού συστήματος της χώρας προστάζει εκτεταμένα τατουάζ στη σάρκα των φυλακισμένων, που λειτουργούν εξάλλου ως ιδιαίτερη οπτική γλώσσα νοηματοδότησης του νέου περιβάλλοντος: περίπλοκα, μυστικά και γεμάτα νόημα και σημασία, τα τατουάζ αποκαλύπτουν τη «φυλή» στην οποία ανήκει ο εκάστοτε εγκληματίας.

Οι πολυδιάστατες αυτές παραστάσεις ενσωματώνουν συμβολικούς και αλληγορικούς κώδικες, κάνοντας τα σώματα των εγκλείστων γραφικές παραστάσεις και εικονογραφικά χρονοδιαγράμματα του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Περισσότερο από απλά σημάδια και δερματική «διακόσμηση», τα μελάνια στο σώμα μιλούν πιο εύγλωττα από κάθε γλώσσα, φανερώνοντας τόσο τις σεξουαλικές προτιμήσεις του κρατουμένου όσο και τις θητείες που έχει κάνει πίσω από τα κάγκελα. Περιγράφουν ιστορίες του παρελθόντος, μιλούν για τα μελλοντικά πλάνα, τις ραγισμένες καρδιές και τα ζοφερά περιστατικά που έχει ζήσει ο τρόφιμος. Και το βασικότερο ίσως γνώρισμα, σηματοδοτούν στους άλλους εγκλείστους (συνήθως ανοιχτά και χωρίς περιστροφές) τη θέση του καθενός στην ιεραρχία της φυλακής.

Στις φωτογραφίες του Sergei Vasiliev, τραβηγμένες από το 1989-1993 σε φυλακές και στρατόπεδα εργασίας της Ρωσίας, αποκαλύπτεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η απόκρυφη γλώσσα των τατουάζ των φυλακισμένων, με τα σχέδια που έκανε ο Danzig Baldaev κατευθείαν από τα τατουάζ των εγκλείστων να ρίχνουν φως στο κρυφό νόημα των παραστάσεων.

Σωφρονιστική Εργασιακή Αποικία No. 5 - Nizhny Tagil (1991)Οι τρεις κατάδικοι, φυλακισμένοι για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, ποζάρουν μαζί. Τα συμμετρικά τατουάζ στα μπράτσα του αριστερού λένε: «ζω στην αμαρτία / πεθαίνω γελώντας». Ο κορμός του καλύπτεται από δαίμονες και τέρατα, που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους άλλους τροφίμους. Το «συρματόσχοινο» στο μέτωπο του μεσαίου συμβολίζει το γεγονός ότι «δεν θα σωφρονιστώ ποτέ», ενώ το τατουάζ στο αριστερό του χέρι λέει «βιάσου και ζήσε», ενώ το καράβι με τους ναύτες στο ίδιο χέρι σημαίνει «πόθο για ελευθερία» και ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να δραπετεύσει. Ο κατάδικος στα δεξιά έχει τατουάζ στο χέρι που λέει «συνέχισε να αγαπάς», ενώ το ακρωνύμιο «KRA» (Klyanus Rezat Aktivistov i Blyadey) αποτελεί αρχικά της φράσης «ορκίζομαι να σκοτώνω ακτιβιστές και πόρνες». Όσο για το τριαντάφυλλο στον ώμο του, σημαίνει ότι έκλεισε 18 χρόνια πίσω από τα κάγκελα...

Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας No. 6 - Περιοχή Chelyabinsk (1992)

Το παραδοσιακό ρωσικό τατουάζ των φυλακών γίνεται στο κέντρο και καλύπτει το στέρνο, γεμίζοντας όσο περισσότερη σάρκα γίνεται. Το πρόσωπο της γάτας συμβολίζει τα «παράσημα» του κρατουμένου στην ιεραρχία της φυλακής και διακρίνεται σε διάφορα «αξιώματα», ενώ έλκει την καταγωγή του από τα σοβιετικά Γκουλάγκ. Η κάστα των vory v zakone, που «φορά» τα συγκεκριμένα τατουάζ, είναι σκληροπυρηνική και φόβος και τρόμος στις φυλακές της χώρας. Τα τατουάζ της συγκεκριμένης ομάδας αποκαλύπτουν με σαφήνεια τον ρόλο τους στη μυστική οργάνωση και οφείλουν να είναι συνεπή με τη θέση τους. Άλλες παραδοσιακές παραστάσεις περιλαμβάνουν σταυρούς και αετούς στο στήθος, ενώ δεν είναι λίγα τα τατουάζ που έχουν χάσει την αρχική τους συμβολική και αποτελούν πλέον απλά διακοσμητικά μοτίβα: χαρτονομίσματα δολαρίου, γυμνές γυναίκες και χαρακτήρες καρτούν φιγουράρουν πλέον στα σώματα των εγκλείστων χωρίς κανένα κρυφό νόημα. Ο εικονιζόμενος ποιητής και μουσικός Mikhail Kovanev εκτίει κάθειρξη 15 ετών για φόνο, με τα τατουάζ του να λένε πολλά για εκείνον: τα μάτια στο στομάχι του σημαίνουν ότι είναι ομοφυλόφιλος...

Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας No. 9 - Gorelovo, Λένινγκραντ (1989)

Η φωτογραφία παρουσιάζει τα τατουάζ ενός «ανώτερου στελέχους» του συστήματος των φυλακών, τοπικού αρχηγού δηλαδή στην ιεραρχία της ψειρούς. Οι τελείες και οι μικροί σταυροί στις αρθρώσεις των δακτύλων ήταν δημοφιλείς παραστάσεις στις αρχές του 1950, αποκαλύπτοντας τα χρόνια που είχε περάσει στην μπουζού ο έγκλειστος. Άλλες παραστάσεις, όπως τα δαχτυλίδια, σηματοδοτούν το στάτους του τροφίμου ή τα εγκλήματα που έχει κάνει, για να είναι ξεκάθαρο στους άλλους ακόμα και φορώντας τα ρούχα. Κανείς δεν μπορούσε να φέρει αυτά τα τατουάζ αν δεν τα είχε κερδίσει με το σπαθί του, καθώς η τιμωρία ήταν τότε παραδειγματική: από αφαίρεση του τατουάζ με μαχαίρι μέχρι και βιασμό ή ακόμα και θάνατο ξεπληρωνόταν η αυθάδεια. Όσο για το λατινικό κείμενο που φέρει στο χέρι του ο συγκεκριμένος, μεταφράζεται σε «θυμήσου τη θνητότητά σου», ενώ άλλη παράσταση σημαίνει «όχι σωτηρία, όχι ευτυχία».

«Φάτε τις πόρνες και τους προδότες»

Ένα σχέδιο του Danzig Baldaev από χέρι κρατουμένου παρουσιάζει μια λεοπάρδαλη που κρατά μαχαίρι και πιστόλι. Το ακρωνύμιο «MIR» συλλαβίζει τη λέξη για την ειρήνη και αντιπροσωπεύει τη φράση «μόνο η εκτέλεση θα σε σωφρονίσει».

Σωφρονιστικό Στρατόπεδο Εργασίας No. 9 (1981)

Το τατουάζ του σκελετού, σημάδι ότι ο κατάδικος αρνείται να υποκύψει σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, ήταν στον γοφό καταδίκου που πέρασε 9 χρόνια στη φυλακή γιατί έκλεψε φαΐ και καύσιμα από κολχόζ. Οι παραστάσεις των σκελετών ήταν ακραία δημοφιλείς στις δεκαετίες του '50 και του '60, με τη συμβολική τους να αλλάζει κατά περίσταση. Είχαν πάντως ένα κοινό γνώρισμα: αποκάλυπταν την αντίθεση του ανθρώπου που τους έφερε στο σώμα του στο κομμουνιστικό καθεστώς. Ο συγκεκριμένος πάντως τρόφιμος δεν είχε πρόβλημα με τον κομμουνισμό, καθώς το κείμενο στα δεξιά γράφει «δόξα στο κομμουνιστικό κόμμα»!

Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας No. 4 - Obukhovo, Αγία Πετρούπολη (1992)

Τα τατουάζ του συγκεκριμένου στο μπράτσο, τα αστέρια του στο στήθος και οι θρησκευτικές παραστάσεις αποκαλύπτουν ότι είναι πολύ ψηλά στην εγκληματική ιεραρχία της φυλακής. Ο σκελετός στον ώμο του αποκωδικοποιείται ως «δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ σκλάβος, κανείς δεν μπορεί να με κάνει να δουλέψω».

Σωφρονιστικό Στρατόπεδο Εργασίας No. 6 - Farnosovo, Επαρχία Chelyabinsk (1992)

Οι παραστάσεις στα βλέφαρα ήταν επίσης δημοφιλείς. Εδώ διαβάζουμε «τα μάτια μου / κοιμούνται». Τα τατουάζ αυτά αποτελούσαν προσωποποίηση του μέρους του σώματος στο οποίο εμφανίζονταν. Αντίστοιχες λέξεις στα πόδια έγραφαν συνήθως «είναι κουρασμένα / από το περπάτημα». Και βέβαια, καθώς τα τατουάζ ήταν απαγορευμένα, οι τρόφιμοι έπρεπε να εφεύρουν δικές τους μεθόδους για να τα «χτυπάνε», με το μελάνι να φτιάχνεται από μείγμα ζάχαρης, καπνιάς, στάχτης και ούρων, ενώ για αποστείρωση χρησιμοποιούσαν κατά κανόνα ανθρώπινα ούρα.

Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας-Στρατόπεδο Εργασίας No. 6 - Kopeisk, Περιοχή Chelyabinsk (1992)

Τα μάτια στο στήθος του άντρα σημαίνουν ένα και μόνο ένα πράγμα: «τα βλέπω όλα». Κάτω από τα «μάτια» διαβάζουμε «γιος του περιθωριακού κόσμου». Ο συγκεκριμένος διαθέτει παραστάσεις τόσο του παραδοσιακού συστήματος δερματοστιξίας όσο και διακοσμητικά μοτίβα του νέου κόσμου. Η μεγάλη παράσταση στο κέντρο του κορμού του είναι της παλιάς σχολής, ενώ τα μικρά και διάσπαρτα τατουάζ αποτυπώνουν τη νέα τάση...

Σωφρονιστικό Κατάστημα Εργασίας No. 12 - Nizhny Tagil, Περιοχή Sverdlovsk (1992)

Τα τατουάζ του καταδίκου έγιναν σε φυλακές των Ουραλίων, που φημίζονταν για τους ερασιτέχνες τατουατζήδες τους. Κάθε παράσταση συμβολίζει το στάτους του, οπότε η καλή δουλειά ήταν σχεδόν επιβεβλημένη. Η φήμη των συγκεκριμένων tattoo artists ήταν τέτοια που αρχηγοί οργανώσεων και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του συστήματος των φυλακών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μεταφερθούν στα συγκεκριμένα σωφρονιστικά καταστήματα για να αφεθούν στη δεξιοτεχνία τους. Όσο για το δολάριο στον ώμο του, συμβολίζει ότι ο τρόφιμος έχει αφιερωθεί σε μια ζωή στον υπόκοσμο χωρίς επιστροφή.

Κέντρο Κράτησης - Λένινγκραντ (1960)Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν δημοφιλέστατη τόσο μεταξύ των αντρών όσο και των γυναικών κρατουμένων. Για τους άντρες βέβαια το τατουάζ σήμαινε «αν είναι να πλαγιάσω με γυναίκα, τότε θα πρέπει να είναι μόνο βασίλισσα / αν είναι να κλέψω, τότε θα πρέπει να μην είναι λιγότερα από ένα εκατομμύριο». Η γυναικεία μετάφραση ήταν απλούστερη: «να ζεις και να αγαπάς τη ζωή σαν βασίλισσα». Οι λέξεις στα δεξιά λένε: «ένα σπίτι, μια ντάτσα, ένας λογαριασμός καταθέσεων, ένα σκάφος, ένα αυτοκίνητο και ένα γκαράζ θα ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία μου».

Εργασιακή Αποικία Υψίστης Ασφαλείας - Sosva, Περιοχή Sverdlovsk (1992)

Με καλλιγραφία, στο στέρνο του άντρα διαβάζουμε: «όσο αναπνέω, ελπίζω». Πάνω από το αριστερό του στήθος, η παράσταση με τον άντρα που βυθίζει ένα μαχαίρι στο στόμα του αποκαλύπτει την έφεση του συγκεκριμένου στη βαρβαρότητα και τον σαδισμό. Άλλες παραστάσεις στο σώμα του δείχνουν την αρνητική του στάση για όποιους τροφίμους συνεργάζονται με τους δεσμοφύλακες.

Σωφρονιστική Εργασιακή Αποικία No. 40 - Kungur, Επαρχία Perm (1991)

Άλλος ένας «αξιωματούχος» του ποινικού συστήματος «φορά» στο σώμα του το πορτρέτο ενός αγαπημένου του προσώπου. Στα «συννεφάκια» πάνω από το γυναικείο πρόσωπο διαβάζουμε «καταραμένοι να είστε κομμουνιστές / για τα χαμένα μου νιάτα». Αλλού διαβάζουμε: «δωσ' μου την ελευθερία μου / θα γίνω πιο ειλικρινής».

«Ο Σατανάς και ο εκπρόσωπος του Διαβόλου στη Ρωσία»

Ο Baldaev αντέγραψε στο χαρτί το τατουάζ αυτό από τον ώμο διαβόητου κακοποιού το 1991, με τον κοζάκο εγκληματία να έχει περάσει στη φυλακή 32 χρόνια για κλοπές. Ο κατάδικος απεχθανόταν τον κομμουνισμό, καθώς ο παππούς του είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο από τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και οι γονείς του γνώρισαν τη φρίκη του απολυταρχισμού, πριν εκτελεστούν τελικά το 1937 από το καθεστώς...

Σωφρονιστική Εργασιακή Αποικία No. 40 - Kungur, Επαρχία Perm (1991)

Τα γράμματα στον λαιμό του καταδίκου σημαίνουν «δεν χρειάζομαι την ευτυχία», ενώ από κάτω διαβάζουμε: «ζω στην αμαρτία / πεθαίνω γελώντας». Όσο για την ουλή στο πρόσωπό του, πρόκειται για αφαίρεση τατουάζ που δεν άξιζε με μαχαίρι...

Γυναικεία Σωφρονιστική Εργασιακή Αποικία No. 40 - Kungur, Επαρχία Perm (1990)

Οι λέξεις στον μηρό της γυναίκας γράφουν: «η Γη είναι άδεια χωρίς εσένα». Όσο για το «Made in CCCP» που εμφανίζεται στο δεξιό της στήθος, πρόκειται για σύμβολο που εφαρμοζόταν μόνο στα ανώτερης ποιότητας καταναλωτικά αγαθά της Ένωσης, με τον συμβολισμό να είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Όσο για το τριαντάφυλλο μέσα σε συρματόπλεγμα που εμφανίζεται στο μπράτσο της, σημαίνει ότι η κοπέλα γιόρτασε τα 18α της γενέθλια στη φυλακή...

Γενική Εργασιακή Αποικία No. 5 - Περιοχή Chelyabinsk (1990)

Τα γραμματάκια στα τσίνορα του άντρα γράφουν «μη / με ξυπνάτε», ενώ το τζίνι στο δεξί του χέρι είναι κοινό σύμβολο για τους εξαρτημένους τροφίμους από τα ναρκωτικά. Όσο για την επωμίδα του, αποκαλύπτει τον βαθμό του άντρα στο σύστημα των φυλακών...

Υψίστης Ασφαλείας Σωφρονιστικό Κατάστημα No 7 - Περιοχή Chelyabinsk (1992)

Ο άντρας στα δεξιά φέρει στον ώμο του αράχνη και ιστό, παράσταση που έχει διττή σημασία: αν η αράχνη βρίσκεται στο πάνω μέρος του ιστού, τότε ο κατάδικος είναι προσηλωμένος σε μια ζωή εγκλήματος. Αν όμως η αράχνη εμφανίζεται στο κάτω μέρος του ιστού, τότε προσπαθεί να απαλλαχθεί από το εγκληματικό του παρελθόν...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Ecomo

  αυτό που θα αναφέρω είναι άσχετο με το θέμα, αλλά το γράφω εδώ γιατί είναι από ταποιο σχολιασχμένα άρθρα.
  Ένας αλλοδαπός έσφαξε μια γυναίκα στην Πάτρα (Ρίο). Το πρώτο θέμα το έχει αναφέρει πριν Γʹ ώρες... τον newsbeast δεν το πήρε ακόμα χαμπάρι???

 2. avatar Σύριζα Όλοι

  Πω πω, χρυσαυγίτες μου μοιάζουν, καλά λένε πως τα άκρα είναι ίδια.

  1. avatar τετραγωνακιας

   λάθος φίλε μου οι ανατολικοί πολωνοί ,μολδαβοί ,ουκρανοί ,ρώσοι συνηθίζουν να κουρεύονται έτσι το ξέρω από οικοδομή

 3. avatar Dexter Bishop

  επ τι εγινε ρε παιδια
  στην τελευταια φωτο τι εχουμε?
  τον Αχλιλλεα απο το Καιρο μαζι με τον Μηνα
  καλα οι υπολοιπες φωτο ειναι αστα να πανε
  παλικαρια ολοι τους

 4. avatar Σατανάς

  Με την ευκαιρία του αφιερώματος στον Baldayev, καλό θα ήταν να γίνει και μια αναφορά σε άλλο άρθρο στο υπέροχο πόνημα "σχέδια από τα γκουλαγκ".

 5. avatar sailor

  γίνονταν εκτελέσεις επι κομουνισμου (Στάλιν)..???Μα νόμιζα τέτοια κάναν μόνο οι φασίστες....ωπ...μισό λεπτό...μη΄πως αφού τα κάναν και αυτοί...ήταν φασίστες απλά με άλλο προσωπείο???

  1. avatar Pirate

   και βέβαια γίνονταν εκτελέσεις. Υπήρχαν προδότες και εγκληματίες το κοινού ποινικού κωδικα. Αρκετοί συμμάχησαν με τους ναζί και κυριώς ήταν φασιστοειδή στοιχέια της ουκρανίας και όχι μόνο. Και όσοι δεν ήθελαν τον σοσιαλισμό και τον πολέμησαν με εγκληματικές ενέργειες και σκότωναν συντρόφους ή κάνανε σαμποτάζ τους εκτελούσαν. Υπήρχε πόλεμος σε όλη την Ρωσία και σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και οι συνέπειες. . Αλλά δεν περιμένω να έχεις γνώση για όλα αυτά. Για τα σημερινά που εγληματούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις κατά του λαόύ εκτελέσεις δεν είναι? Εδώ και τώρα λοιπόν να κρίνεις αυτούς που μας έχουν σκλάβους. Όσο αφορά τον σοσιαλισμό ένα θα σου πώ: όσο δεν κοιτάζουμε τα επιτευγματα που έγιναν στην ρωσία επί κουμουνισμού, τόσο θα κατρακυλάμε στον μεσαίωνα!!!!!! Τα ΚΚ κόμματα είναι αυτά που φοβούνται οι μαγαλοκαρχαρίες και έχουν βάλει τους φασίστες για να πιστέψουμε ότι υπάρχει και εναλλάκτική λύση. Αυτά έλεγε και ο Χίτλερ στον πεινασμένο Γερμανικό λαό και έφτασε σε σημείο να θέλει να σβήσει όλη την ευρώπη από το χάρτη και στο τέλος δεν είχαν ούτε σπίτι να μείνουν. Να είναι καλά οι Αμερικάνοι που ήθελαν μια Γερμανία Δυτική και ισχυρή για να πολεμήσουν το Ανατολικό μπλόκ. Τι άλλο τους φοβίζει εκτός από την οργή του λαού όταν αυτή ειναι καθοδηγούμενη από εργατικά κόμματα και όχι από ψευτοεπαναστάτες!

   1. avatar Βασίλειος ο Β’

    Κυρίως οι κουμμουνιστές εκτελούσαν τους απλούς ανθρώπους για να τους κλέβουν.Είναι επόμενο ότι οι λάτρεις του υλισμού(κουμμουνιστές) θα κατέληγαν σε ένα άθλιο μάτσο από λωποδύτες δολοφόνους σε κάθε χώρα που κυβέρνησαν.Άφησαν εκατομμύρια αθώους νεκρούς πίσω τους και απέδειξαν περίτρανα σε όλο τον κόσμο ότι ο κουμμουνισμός είναι το χειρότερο πολιτικό σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητος.

    1. avatar Pirate

     Αν δεν ηταν ο σοσιαλισμος να καθιερωθει το οκταωρο - η θερινες αδειες - και η ξεκουραση κατα την εργασια τωρα θα ειμασταν δουλοι. Το συστημα που υπερασπιζεσαι και λες οτι ειναι καλυτερο φαινεται στην ιδια την χωρα μας τι αποτελεσματα έχει. Διαλυσαι έναν ολοκληρο λαό , πούλησε την χώρα στους τραπεζιτες και ανεβασε τα ποσοστά των φασιστοειδών στοιχείων και των ανθρώπων της νύχτας στο προσκήνιο. Χειρότερα λοιπόν και από μεσαίωνα !!

     1. avatar Βασίλειος ο Β’

      Το οκτάωρο στην Ελλάδα το καθιέρωσε ο Μεταξάς.Στην κουμουνιστική Ρωσία δούλευαν αναγκαστικό δεκαεξάωρο και όποιος δεν δούλευε έτρωγε ξύλο από την Νικαβέντε(Ασφάλεια).

     2. avatar Pirate

      Μέχρι την άνοδο του σοσιαλισμού δεν υπήρχε στον κόσμο όλο,ν καθιερομένο ωράριο .'ολα τα προνόμια καθιέρωθηκαν μετά την άνοδο του σοσιαλισμού. Πολλοί άλλοι λαοί έχουν αγωνιστεί για αυτό.Και επειδή την ιστορία δεν την λεμε όπως μας συμφέρει αλλά όπως έχει γίνει να σου πω ότι για τα εργατικά κεκτημένα, δεν τα έκανε ο Μεταξάς αλλά ο εργαζόμενος και αγωνιζόμενος λαός,με τις μαζικές απεργίες και με το αίμα του που έχυσε για να μπορούμε τώρα εμείς να απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια αυτά.( τα οποία τώρα μας τα ξαναπέρνουν)
      Επίσης επί Μεταξά καθιερώθηκαν και οι πρώτες "δημοκρατικές" μέθοδοι ανάκρισης, όπως η τακτική του ρετσινόλαδου (ή καστορέλαιο) και πολλά άλλα βασανιστήρια.
      Επί Μεταξά, καθιερώθηκε και ο πολύ δημοκρατικός χαιρετισμός με το χέρι τεντωμένο, αυτός ο αθώος χαιρετισμός που όποιος τον κάνει στη σημερινή Γερμανία έχει ποινικές κυρώσεις. Δεν υπάρχει καμία συγκριση! Η σύγκριση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: την ανάπτυξη των 2 άκρων. Και ο κουμουνισμός δεν έιναι άκρο. Είναι το συμφέρουν του εργαζόμενου λαού και όχι των μονοπωλίων και των διεθνών συμφερόντων όπως γίνεται και σήμερα!

     3. avatar Βασίλειος ο Β’

      Ο Λαός επί κουμΜουνισμού πεθαίνει για το χατήρι του Γενικού Γραμματέα.Δεν υπάρχει πιο βασανιστικό και φρικτό πολίτευμα για τον Λαό από τον κουμμουνισμό.Δες την Βόρεια Κορέα όπου οι γονείς τρώνε τα παιδιά τους από την πείνα και σύνελθε.

     4. avatar Pirate

      δεν εχεις ιδεα τι εχει παιχτει με την βορεια κορεα. ο κουμουνισμός δνε εχει εφαρμοστει σε κανενα κρατος. μονο στην ρωσια και στην κουβ α εγιναν σοβαρες ενεργειες αλλα προδοθηκαν. το συστημα ξερει πως να μετατρεπει τους λαους σε προβατα. Αφου καποια από αυτά πιστευοιυν ότι ο σωτήρας της Ελλάδας ειναι Μιχαλολιακος και η παρέα του!!!!

 6. avatar Nicholas

  Στους λακέδες των σιωνιστών και λοιπόυς άπλυτους καραγκιόζηδες δεν τους ενόχλησε που στην όμορφη χώρα του σοσιαλισμού, υπάρχουν τόοοοσες φυλακές με καταναγκαστικά έργα!

  1. avatar Pirate

   Ενώ στην Αμερική και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φυλακές. Υπάρχουν καφετέριες και κέντρα αναψυχληςς μόνο!!! Οι πιο σκληρές φυλακές αυτή την στιγμή βρίσκονται στην Αμερική και η θανατική ποινή υπάρχει σε πολλές πολιτείες ακόμα. Σημέρα το 2013 .............

 7. avatar Kats

  Για τα σκουπιδια....

 8. avatar Γκιοζης Καρας

  Το στανταρ τατουαζ των φιδαυγομουλαριων ειναι
  "η κοτα που γεννα μια σβαστικα!"

  1. avatar nikos xasapis

   γεια σου χατζηαβάτη θα περιοδεύσει ο θίασος το σαβατοκύριακο να σε χαρούμε λίγο ?

 9. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Τι ψέματα είναι αυτά. Στον παράδεισο του κομμουνισμού δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα! Όλοι εθελοντές πατριώτες σε προγράμματα ανάπτυξης της τέχνης επί του σώματος! Άκου καταναγκαστικά έργα!

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   ξεκολλατε το μυαλο σας. τί σχέση εχει σταλιν και μπουρδες το αρθο. καταδικοι φονιαδες κτλπ σε ρωσσικες φυλακες ειναι οι τυποι. δειτε τις χρονολογιες στις φωτο. καμια σχεση με εσσδ. τα γκουλαγκ δημιουργηθηκαν επι τσαρων ο σταλιν τα χρησιμοποιησε και για να στελνει πολιτικους αντιπαλους και "αντεπαναστατες" και τα εκλεισε οριστικα ο χρουτσωφ. οσα εμειναν εγιναν φυλακες για εγκληματιες κοινου ποινικου δικαιου (φονιαδες βιαστες κτλπ). ελεος δηλαδη...

 10. avatar Aimilios

  μετα τις δηλωσεις Τσιπρα οτι θα στειλει οσους διαφωνουνε μαζι του στα γκουλαγκ,
  καλο ειναι που σιγα σιγα ενημερωνομαστε για το καθεστως της νεας ταξης,
  ας αρχισουμε να διαλεγουμε τατουαζ οσοι παμε κοντρα στον φασισμο της αριστερας

  1. avatar dodos

   Να ψάξεις κάτι με νεραιδούλες...

  2. avatar peregrine

   πρεπει να εισαι φοβερος τυπος εσυ!!!

   1. avatar Μygdonas

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ?ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΩΡΑΑΑΑΑ .ΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ,ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ Η Ν.Δ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    1. avatar nikos xasapis

     έτσι μυγδόνα όπως τα λες αλλά τα κουμμούνια κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.Τώρα βέβαια με το [...] στο χέρι όλοι τους ψάχνουν για δουλειά

 11. avatar Pirate

  δεν εχεις ιδεα περι σοβιετικής ένωσης. κοιτα τα χαλια σου τωρα εδω καΙ αστους τους άλλους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει