Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε «κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής», που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για την τήρηση της τάξης στη χώρα για την επιδημία του κορονοϊού.

«Σήμερα, εξασκώντας τις συνταγματικές μου εξουσίες, κηρύσσω κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής», διακήρυξε ο πρόεδρος της Χιλής, η οποία πλέον καταγράφει πάνω από 200 κρούσματα κορονοϊού.

Το μέτρο, που θα έχει ισχύ 90 ημερών, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ασφάλεια γύρω από τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες, την προστασία των αλυσίδων τροφοδοσίας σε ιατρικά υλικά και τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού, διευκρίνισε ο Πινιέρα σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Επίσης, θα εξασφαλίζει ότι τηρείται η καραντίνα, όπως επίσης και η γραμμή παραγωγής και διανομής για την κανονική τροφοδοσία του πληθυσμού απέναντι στην αύξουσα ζήτηση προϊόντων σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

«Ο στρατός μπορεί να ενεργήσει ως πραγματική υγειονομική δύναμη, σε συνεργασία με όλους τους λειτουργούς του συστήματος υγείας μας», υποστήριξε ο Πινιέρα. Η προηγούμενη ανάπτυξη του στρατού στη διάρκεια των κοινωνικών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο είχε επικριθεί ιδιαίτερα, καθώς υπενθύμισε στον πληθυσμό τις στυγερές ημέρες της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ (1973-90).

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών υγείας, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 238 επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος θάνατος.

Δωδεκάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης

Η παράλληλη διοίκηση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η ανατολική Λιβύη θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ. της επομένης, εξαιρουμένου του προσωπικού ασφαλείας και του προσωπικού εκτάκτων καταστάσεων, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Η Λιβύη δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού, αλλά τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της στην Τρίπολη όσο και η αντίπαλή της παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια λόγω της κρίσης.

Κλείνουν για τρεις εβδομάδες τα σχολεία στη Ρωσία

Οι καθιερωμένες διακοπές στα σχολεία που γίνονται κατά την περίοδο της άνοιξης και οι οποίες διαρκούν μια εβδομάδα, εφέτος θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες από τις 23 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραφτσόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Παιδείας είπε πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να διοργανώσουν για τους μαθητές, μαθήματα εξ αποστάσεως αξιοποιώντας όλες τις εκπαιδευτικές δυνατότητες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Επιθεώρησης της Ρωσίας, Ανζόρ Μουσάγιεφ, δήλωσε ότι οι κρατικές εξετάσεις που δίνονται σε πανεθνικό επίπεδο θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιούνιο.

Καζακστάν: Σε καραντίνα η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτές και ότι θα αναπτυχθεί ο στρατός στην περιοχή για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Την Τρίτη οι αρχές έλαβαν την απόφαση να θέσουν σε καραντίνα από αύριο τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, καθώς και την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν. Τα κρούσματα της πανδημίας του Covid-19 στο Καζακστάν ανέρχονται στα 36, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στο Αλμάτι και άλλα τόσα στην πρωτεύουσα.

«Στις 22 Μαρτίου από τα μεσάνυχτα, όλες οι είσοδοι της πόλης θα κλείσουν», ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι Telegram ο αντιδήμαρχος του Αλμάτι Ερλάν Κοτζαπαγκάνοφ.

Στη Νουρ-Σουλτάν έχουν ήδη τοποθετηθεί οδοφράγματα στις εισόδους και η πρωτεύουσα θα αποκλειστεί πλήρως από αύριο, Πέμπτη. Στις δύο πόλεις θα αναπτυχθούν στρατιώτες που θα κάνουν περιπολίες και απολυμάνσεις.

Ο Κοτζαπαγκάνοφ είπε ότι όλοι οι κάτοικοι του Αλμάτι που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας ή στο εξωτερικό έχουν στη διάθεσή τους 72 ώρες για να επιστρέψουν. Στο ίδιο διάστημα θα μπορούν να φύγουν και όσοι το επιθυμούν.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο Αλμάτι ζουν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι και στη Νουρ-Σουλτάν περίπου ένα εκατομμύριο. Ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Απριλίου.