Για τους καταρτισμένους νέους του ευρωπαϊκού Νότου, την «χαμένη γενιά» που αναζητά την τύχη της εκτός συνόρων, γράφει η βρετανική Independent. Ανάμεσά τους και η Ελληνίδα Ντέμη Δημητροπούλου.

«Τίποτα δεν είναι τόσο γευστικό όσο ένας καφές ο οποίος σερβίρεται από ένα έξοχο μπάρμαν. Ωστόσο, είναι αρκετές οι πιθανότητες ότι αυτός που θα σας σερβίρει, θα έχει ένα υψηλού επιπέδου πτυχίο σε κάτι πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με μαθητές και απόφοιτους από την χτυπημένη από την κρίση Ευρώπη να μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ελπίδα να βρουν δουλειά, αυτός που θα σας σερβίρει ένα καπουτσίνο μπορεί να είναι και κάτοχος διδακτορικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, σε άρθρο με τον τίτλο «Ένα… διδακτορικό μαζί με τον καφέ σας; Ο μπάρμαν που σερβίρει το ποτό σας, είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο μορφωμένος από σας».

Σχολιάζοντας τη «χαμένη γενιά», όπως τους χαρακτηρίζει, η Independent επισημαίνει: «Παρότι οι πατρίδες τους πλήττονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλοί συνειδητοποιούν πως η ζωή ως μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις».

Στην εφημερίδα μιλά και μια 25χρονη Ελληνίδα, η Ντέμη Δημητροπούλου. Η Ντέμη σπούδασε οπτικές επικοινωνίες και μετανάστευσε στο Λονδίνο το 2009: «Ολοκλήρωσα μόνο τα τρία από τα πέντε έτη των σπουδών μου, επειδή εκείνη την περίοδο όλο το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα κατέρρεε. Οι φοιτητές εμπόδιζαν για πολλούς μήνες την διεξαγωγή των μαθημάτων και η χρηματοδότηση για τους καθηγητές και τις εγκαταστάσεις είχε στερέψει. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 για να ολοκληρώσεις τις σπουδές της και να βρει δουλειά».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές της και τη βοήθεια του πανεπιστημίου της δεν μπόρεσε να βρει δουλειά. «Οι μόνοι που μπόρεσαν να βρουν δουλειά ή γνώριζαν κάποιον ή είχαν προϋπηρεσία», λέει η Ντέμη.

«Δεν υπάρχει πια η έννοια της επιλογής», υπογραμμίζει και σημειώνει: «Όταν βρίσκουμε πλέον δουλειά, έχουμε την τάση να μένουμε εκεί και να είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε. Και αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό».