«Αν πάρω το Νόμπελ Ειρήνης, θα είναι μια τόσο μεγάλη τιμή, πιο μεγάλη απ όσο αξίζω, και ταυτόχρονα τόσο μεγάλη ευθύνη», δήλωσε η 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι που θεωρείται υποψήφια για το βραβείο, το οποίο απονέμεται σήμερα.

Η Μαλάλα, η οποία βραβεύτηκε χθες με το βραβείο Ζαχάρωφ, αναδείχθηκε σε κορίτσι- σύμβολο μετά την επίθεση που δέχθηκε από Ταλιμπάν επειδή επέμενε να έχουν και τα κορίτσια πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το βραβείο «θα με βοηθούσε να αρχίσω μια εκστρατεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών αλλά ο πραγματικός στόχος, ο πιο πολύτιμος στόχος που θέλω να πετύχω, για τον οποίο διψώ και για τον οποίο θέλω να αγωνιστώ είναι το βραβείο του να βλέπω κάθε παιδί να πηγαίνει στο σχολείο», πρόσθεσε.

Η 16χρονη, που μίλησε στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour, άρχισε την προσπάθειά της το 2009 γράφοντας στο μπλογκ της, στο οποίο περιέγραφε το πώς οι Ταλιμπάν εμπόδιζαν κορίτσια σαν κι εκείνη να πηγαίνουν στο σχολείο.

Τόνισε πως ο πυροβολισμός που δέχθηκε απλώς δυνάμωσε την απόφασή της.

«Μπορούν να πυροβολήσουν ένα σώμα, δεν μπορούν να πυροβολήσουν τα όνειρά μου», είπε. «Με πυροβόλησαν γιατί ήθελαν να μου πουν: ‘θέλουμε να σε σκοτώσουμε και να σταματήσουμε την εκστρατεία σου’, αλλά έκαναν το μεγαλύτερο λάθος. Με έκαναν ακόμα πιο δυνατή και μου έδειξαν πως ακόμα και ο θάνατος με υποστηρίζει, ακόμα κι εκείνος δεν θέλει να με σκοτώσει», είπε η 16χρονη.

Η Μαλάλα εξέφρασε το θαυμασμό της για τη Μπεναζίρ Μπούτο, την πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην πρωθυπουργία του Πακιστάν, η οποία δολοφονήθηκε το 2007.

Η Γιουσαφζάι είπε πως ήθελε να γίνει γιατρός αλλά τώρα μπορεί να επιχειρήσει να μπει στην πολιτική και ίσως να γίνει πρωθυπουργός της χώρας της μια μέρα.

«Με το να γίνω γιατρός μπορώ να βοηθήσω μόνο την κοινότητά μου, με το να γίνω πολιτικός μπορώ να βοηθήσω όλη μου τη χώρα, να γίνω γιατρός όλης μου της χώρας», πρόσθεσε.