Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας Λι Νακ-γιον είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην τελετή ενθρόνισης του νέου αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρέπει να αφεθούν στη άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ.

Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων συμφώνησαν επίσης ότι είναι καίριο η Σεούλ και το Τόκιο να συνεργαστούν όσον αφορά το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, όπως τόνισε ο Τσο Σέι-γιουνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Σε επιστολή του προς τον Άμπε, η οποία διαβιβάστηκε από τον πρωθυπουργό του, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν απηύθυνε επίσης έκκληση να καταβληθούν προσπάθειες για να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν επιδεινώσει τη διμερή σχέση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Άμπε επισήμανε στον Λι πως είναι ανάγκη να ενταθεί η διμερής συνεργασία για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε η ιαπωνική κυβέρνηση σε δική της ανακοίνωση. Η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Τόκιο, με περιεχόμενο σχεδόν ταυτόσημο με όσα ανακοίνωσε η Σεούλ, αναφέρει επίσης πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του πως η κατάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ άσχημη και πρέπει να βελτιωθεί.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν χειραψία — χωρίς χαμόγελα — νωρίτερα σήμερα, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις με αφορμή ιστορικές διαφορές που έχουν πυροδοτήσει εμπορική διένεξη, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η επιδείνωση της σχέσης άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η νοτιοκορεάτικη δικαιοσύνη διέταξε κάποιες ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν πολίτες της χώρας που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά γι’ αυτές την περίοδο της κατοχής (1910-1945). Το Τόκιο, που λέει πως το θέμα έχει λυθεί με μια διμερή συνθήκη του 1965, αποκάλεσε την απόφαση αυτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η διένεξη πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις, εξαπλώθηκε στο εμπόριο και στη διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας. Η διμερής σχέση των δύο συμμάχων της Ουάσινγκτον θεωρείται πλέον ότι έχει φθάσει στο ναδίρ της εδώ και δεκαετίες.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων τόσο υψηλού επιπέδου αφότου η διμερής ένταση κλιμακώθηκε. Δεν έχει γίνει συνάντηση Μουν-Άμπε εδώ και πάνω από έναν χρόνο.