Ερωτικά τρίγωνα που διέλυσαν γάμους, πικάντικες ερωτικές ιστορίες και μυστικά πάθη ανέκαθεν είχαν τη γοητεία τους.

Ένα σκάνδαλο που απασχόλησε τη βρετανική κοινωνία κι ένα ερωτικό τρίγωνο του 19ου αιώνα ενέπνευσε βιβλία, ταινία αλλά και θεατρικά έργα.

Ο Τζον Ράσκιν, Άγγλος συγγραφέας, ζωγράφος και κριτικός τέχνης, υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ιδεολογίας που παρουσίαζε την εκβιομηχάνιση του κόσμου ως το μεγάλο κακό και κήρυττε την επιστροφή στη φύση.

Συνέγραψε πολλά βιβλία μεταξύ αυτών το «Modern Painters», «The Seven Lamps Οf Architecture», «The Stones of Venice», υπήρξε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και δίδαξε ως Εξειδικευμένος Καθηγητής στο Ίδρυμα Καλών Τεχνών της Οξφόρδης. Ίδρυσε Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσείο στην Οξφόρδη, καθώς επίσης και Νυχτερινή Σχολή Καλών Τεχνών στο Μήρσμπρουκ για εργαζόμενους ναυτικούς.

Παρά το σημαντικό έργο του, ο Ράσκιν έμεινε γνωστός για την αδυναμία του να έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την σύζυγό του.

Και ο λόγος, λέγεται πως δεν ήταν άλλος από το σοκ που έπαθε όταν αντίκρισε για πρώτη φορά το αιδοίο της.

Μέχρι τότε ο κριτικός τέχνης, η μόνη επαφή που είχε με το γυναικείο σώμα ήταν μέσω των τέλεια σχηματισμένων αγαλμάτων. Βλέποντας όμως ένα αληθινό γυναικείο γεννητικό όργανο αηδίασε.

Στα έξι χρόνια έγγαμου βίου, η Έφι Ράσκιν είχε μείνει εντελώς ανέγγιχτη από τον σύζυγό της. Μέχρι που ένα νέο πρόσωπο μπήκε στη ζωή της… Η Έφι Ράσκιν γνώρισε έναν από τους προστατευόμενους ζωγράφους του συζύγους της, τον Τζον Μιλέι.

Νέος, ωραίος, δήλωνε ερωτευμένος μαζί της και εκείνη δεν άργησε να ανταποκριθεί στα συναισθήματά του και να υποκύψει στον πειρασμό. Άλλωστε, ο Μιλέι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την αυθεντική εκδοχή του γυναικείου σώματος.

Το ζευγάρι αποκάλυψε το δεσμό τους στον Ράσκιν και αυτός λέγεται ότι δέχτηκε να ακυρώσει το γάμο του. Το διαζύγιο το 19ο αιώνα ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, γι’ αυτό και όταν ένα ζευγάρι ήθελε να χωρίσει, προτιμούσε απλώς να ακυρώσει το γάμο.

Για να το πετύχει όμως αυτό, έπρεπε να συμφωνήσουν και οι δύο ότι ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σεξουαλικά. Πώς γινόταν αυτό; Με δύο τρόπους.

Είτε η γυναίκα εξεταζόταν για να αποδειχθεί ότι ο παρθενικός υμένας ήταν άθικτος, είτε ο σύζυγος παραδεχόταν ότι ποτέ δεν είχε σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό του. Ο Ράσκιν επέλεξε τη δεύτερη επιλογή για να μην υποβάλει την Έφι σε μία ψυχοφθόρα ιατρική εξέταση.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή δύο γιατροί επιβεβαίωσαν την παρθενιά της, όταν ο Ράσκιν δεν βρισκόταν στη χώρα και το 1854 ο γάμος τελείωσε και με τη βούλα!

Έτσι το 1855, η Έφι ήταν ελεύθερη πια να παντρευτεί τον αγαπημένο της Μιλέι, με τον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της και μαζί απέκτησαν έξι παιδιά.

Το σκάνδαλο που απασχόλησε τη βρετανική κοινωνία

Το σκάνδαλο απασχόλησε τη Βρετανία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Τι ήταν αυτό που πραγματικά απωθούσε τον Τζον Ράσκιν και δεν ήθελε να ακουμπήσει τη γυναίκα του όσο καιρό υπήρξαν παντρεμένοι;

Οι φήμες βασίστηκαν στα γράμματα της Έφι με τον πατέρα της, στα οποία εξηγούσε τους λόγους που ο σύζυγός της την απέφευγε συστηματικά:

«Ισχυρίστηκε διάφορους λόγους, μίσος για τα παιδιά, θρησκευτικές πεποιθήσεις, την επιθυμία να διατηρήσει ανέγγιχτη την ομορφιά μου. Αλλά τελικά παραδέχτηκε τον πραγματικό λόγο. Είπε ότι είχε φανταστεί τις γυναίκες πολύ διαφορετικά από αυτό που είδε και ο λόγος που δεν με έκανε γυναίκα του ήταν ότι τον αηδίασε το σώμα μου» έγραφε η ίδια.

Ο ίδιος ο Ράσκιν το επιβεβαίωσε με επίσημη δήλωση προς τον δικηγόρο του:

«Θα σας φανεί περίεργο το γεγονός ότι μένω μακριά από μια γυναίκα που όλοι θεωρούν τόσο ελκυστική. Αλλά, αν και θεωρώ ότι το πρόσωπό της είναι όμορφο, το σώμα της δεν είναι φτιαγμένο για να προκαλεί πάθος. Αντιθέτως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στο σώμα της που το καταστρέφουν τελείως».

Με τα «στοιχεία» αυτά ο Ράσκιν φαίνεται πως εννοούσε το γυναικείο γεννητικό όργανο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βιβλίο του Ρόμπερτ Μπράουνελ, «Marriage of Inconvience», η πραγματική ιστορία του Τζον Ράσκιν και της συζύγου του, Έφι, εξελίχθηκε κάπως αλλιώς.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ράσκιν ήταν βαθιά ερωτευμένος με τη νεαρή Έφι Γκρέι, από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν. Όμορφη και γοητευτική, εκείνη προτιμούσε να περνά το χρόνο της φλερτάροντας με άλλους άνδρες και αδιαφορώντας για τον Ράσκιν. Μάλιστα, απέρριψε την πρώτη πρόταση γάμου που της έκανε, αλλά αναγκάστηκε να δεχτεί τη δεύτερη για οικονομικούς λόγους αφού η οικογένειά της χρεοκόπησε.

Στις 10 Απριλίου του 1848, ο Ράσκιν την παντρεύτηκε χωρίς προίκα. Εκείνος ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στη νεαρή του σύζυγό του, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε ότι εκείνη δεν έτρεφε τα ίδια συναισθήματα με εκείνον. Η στάση της αυτή τον έθιξε και τον απογοήτευσε και έτσι εκείνος για να την «τιμωρήσει» αποφάσισε να μην έχουν ερωτικές σχέσεις.

Εκτός από αυτό, αισθανόταν και προδομένος από τη σύζυγό του, αφού τον διάλεξε μόνο για τα χρήματά του. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η σύζυγός του συνήθιζε να συνομιλεί με πολλούς όμορφους, νεαρούς αξιωματικούς. Η σκανδαλώδης συμπεριφορά της τον θύμωνε. Υπάρχει η θεωρία ότι ο ίδιος ο Ράσκιν την έφερε σε επαφή με τον Μιλέι, με την ελπίδα ότι θα τον απατούσε και θα έβρισκε δικαιολογία να τη χωρίσει. Έτσι, όταν εκείνη του ζήτησε να βάλουν τέλος στο γάμο τους, ο Ράσκιν ανακουφίστηκε και είπε το «ναι» με προθυμία.

Τι πραγματικά συνέβη σε αυτόν τον γάμο και τι τελικά ήταν αυτό που οδήγησε στη διάλυσή του ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ.

Το σίγουρο είναι ότι το ερωτικό τρίγωνο του 19ου αιώνα προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή του και το μυστήριο γύρω από την αντίδραση του Τζον Ράσκιν όταν αντίκρισε το αιδοίο της συζύγου του θα συνεχίζει να αιωρείται.