Εξηγήσεις τεκμηρίωσης του αιτήματος της Λευκωσίας για παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έδωσε, μιλώντας στην Βουλή της Ολλανδίας, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, καθώς η Χάγη συμπεριλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου εκφράζονται ισχυρές αντιρρήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο,

Ο κ. Βάσσος Σιαρλή, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής ενός δανείου προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ ως το 2022, από το 2016 που είναι σήμερα, «ώστε να εξασφαλιστεί πως το χρέος θα είναι βιώσιμο», όπως επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η Μόσχα παρέσχε διαβεβαιώσεις πως θα συμμετάσχει στις προσπάθειες «διάσωσης» της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Σιαρλή πρόσθεσε στην ομιλία του σήμερα πως εάν η Ρωσία συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανεισμού θα το κάνει με τους ίδιους όρους με όλους τους άλλους.

«Στο επίπεδο του Eurogroup γίνεται μια συζήτηση και επομένως αυτό είναι κάτι που το πιστεύουμε. Εάν οι Ρώσοι έλθουν, θα έλθουν ακριβώς με τους ίδιους όρους, όπως και όλοι οι άλλοι», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ολλανδών βουλευτών σχετικά με τους ομολογιούχους που συμβάλλουν στην διάσωση τραπεζών παραγράφοντας μέρος των χρεών τους προς αυτούς, ανέφερε ότι «έχουν γίνει προβλέψεις για την εξόφληση, δυστυχώς, των δευτερευόντων ομολογιούχων. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση αλλά επειδή είναι αναγκαία δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Η Λευκωσία ζητεί 17 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, επανέλαβε στην ομιλία του στην ολλανδική βουλή ο κ. Σιαρλή, τα 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 6,5 δισ. για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους.«Επομένως όταν μιλούν για άλλο ένα 100% του κυπριακού ΑΕΠ, δεν είναι το 100%», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Οι συνομιλίες για τον δανεισμό της Κύπρου δυσχεραίνονται από το ότι το ποσό του δανείου που ζητεί η Λευκωσία εκτιμάται πως είναι ίσο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της και από τις διαφωνίες σχετικά με το εάν το χρέος της είναι βιώσιμο.

Ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Γερμανία, έχουν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις λόγω των στενών σχέσεων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου με Ρώσους επιχειρηματίες και τις υποψίες περί ξεπλύματος χρήματος.