Η οικονομική κρίση και το μνημόνιο βρίσκονται στην «κορυφή» των όσων αναφέρουν στα μηνύματά τους για τα πεπραγμένα του 2012 και τις προκλήσεις του Νέου Έτους τα κόμματα και οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με το κυπριακό να περνά για πρώτη φορά σε «δεύτερη μοίρα».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επισημαίνει ότι το 2012 δεν αφήνει πίσω του μόνο τα τραγικά αποτελέσματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής, που παραμένουν αναλλοίωτα, αλλά και ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο.

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι με την αναποφασιστικότητα και την απραξία της δεν κατάφερε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, να λάβει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αποφυγή του μνημονίου, το οποίο θα έχει ενώπιον της η Κύπρος το 2013.

Δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ το 2013, τόσο στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό.

Όπως επισημαίνει, μέσα στο 2013 θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των μέτρων της τρόικας, ενώ ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες ξένων στο Κυπριακό, αρχίζοντας από μια σταθερή αφετηρία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ευχή το 2013 να καταργήσει τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, να προσφέρει εργασία στους ανέργους και να δώσει στο κράτος τις δυνατότητες πιο ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η ΕΔΕΚ απευθύνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και εγκαρτέρησης για την υπέρβαση των αντιξοοτήτων και των προβλημάτων, αλλά και μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας για λύση του Κυπριακού.

Στο μήνυμά του, το Ευρωπαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει το 2012 μια από τις δυσκολότερες χρονιές για την Κύπρο και το λαό της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2013 θα αποτελέσει την αφετηρία για να βγει η Λευκωσία από την κρίση.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο Κυπριακός λαός εμπιστευθεί την υποψηφιότητά του, θα εφαρμόσει πολιτικές για απεγκλωβισμό της Κύπρου και των πολιτών της από το μνημόνιο και την τρόικα, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο.

Εύχεται επίσης το 2013 να είναι η απαρχή νέας διεκδικητικής στρατηγικής που θα στοχεύει στην αύξηση του πολιτικού κόστους της Τουρκίας, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ώστε να εξαναγκασθεί να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι η υπογραφή του μνημονίου για την οικονομία δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου. Η διαχείριση της συμφωνίας, προσθέτει, θα πρέπει να διασφαλίζει στο λαό ότι δεν θα του ζητηθούν περαιτέρω θυσίες και πρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν την οικονομίας μας σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

«Οφείλουμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατόν από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», τονίζει ο κ. Μαλάς.