Με αδημονία αναμένουν ο πολιτικός κόσμος και οι ψηφοφόροι στην Ιταλία την αναμενόμενη μέχρι και το Σάββατο ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης τεχνοκρατών, Μάριο Μόντι, για το αν θα πάρει ενεργό μέρος ή όχι στην προεκλογική μάχη.

Όπως γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, κεντρώες χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και κινήματα έχουν ήδη ετοιμάσει σύμβολα φιλοδοξώντας να κατέβουν στις εκλογές του Φεβρουαρίου με σύμμαχο τον Μόντι. Σε ένα από αυτά αναγράφεται Italia per Monti («Ιταλία για τον Μόντι»).

Πρόκειται για πολιτική και ιδεολογική υποστήριξη προς τον ιταλό καθηγητή και πρωθυπουργό, που δεν τον υποχρεώνει, όμως, να θέσει υποψηφιότητα, καθώς ο Μόντι μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή, και να εκτιμήσει, μετά τις εκλογές, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι καταλληλότερες κινήσεις του.

Μια «επιφυλακτική στρατηγική» που θα του επέτρεπε να αφήσει περιθώρια μια πιθανής υποψηφιότητάς του εκ νέου για την πρωθυπουργία ή για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI πάντως τονίζει ότι οι σχέσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν μοιάζουν πλέον τόσο θερμές όσο στο παρελθόν.

Κάτι που σύμφωνα με τους σχολιαστές αποδεικνύεται και από την χθεσινή δήλωση του Ναπολιτάνο ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολιτικού χαρακτήρα, εντελώς διαφορετική από την τελευταία αυτή πολιτική εμπειρία».

Ο ιταλός πρόεδρος, τονίζεται, θα προτιμούσε την παραμονή του Μόντι εκτός πολιτικής σκηνής.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), από την μεριά του, αποφάσισε να επιλέξει το 90% των υποψήφιων βουλευτών και γερουσιαστών του με εκλογές στις οποίες θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος στις 30 Δεκεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να «παρακάμψει» τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων συνθέτουν οι ιθύνοντες των κομμάτων κατά βούληση.

Ο νόμος αυτός κατακρίθηκε από σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά τελικώς η αλλαγή του δεν κατέστη δυνατή λόγω της πρόωρης λήξης της νομοθετικής περιόδου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, συνεχίζει τις επαφές του με την Λέγκα του Βορρά για μια τυχόν συμμαχία. Η πρόταση του Καβαλιέρε προς τον Μάριο Μόντι να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός όλης της κεντροδεξιάς, έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέσει ήδη στο κενό.

Μένει να εξακριβωθεί τι θα κάνει ο μεγιστάνας του Τύπου αν θα παραμείνει ο υποψήφιος του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας (PdL) ή αν, όπως διαρρέουν πηγές, θα είναι επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας με την Λέγκα, αλλά θα προτείνει νέο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

Ο Μπερλουσκόνι, σε νέες του τηλεοπτικές εμφανίσεις, παρουσίασε τα κύρια σημεία του προγράμματός του: κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας με εναλλακτικά έσοδα από την φορολόγηση οινοπνευματωδών ποτών, μαζική ανανέωση με νέα πρόσωπά στην πολιτική και ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι τέλος χαρακτήρισε «εγωιστική» την στάση της Γερμανίας, στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.