Πάνω από οκτώ χιλιάδες κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι στη Μιανμάρ στο πλαίσιο της αμνηστίας που χορηγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, κίνηση που η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια καθώς η Μιανμάρ προχωρά στις πρώτες της πολιτικές μεταρρυθμίσεις έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής διοίκησης.

Στόχος της χορήγησης χάρης, από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Win Myint, έχει στόχο να συμβάλλει στην ειρήνη στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νέα χρονιά. Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί, όπως σημειώνει το Reuters, πότε θα δοθεί η αμνηστία.

«Για την ειρήνη και την ικανοποίηση στις καρδιές των ανθρώπων και για χάρη της ανθρωπιστικής βοήθειας, 8.490 κρατούμενοι θα λάβουν χάρη» ανακοίνωσε η προεδρία της Μιανμάρ.

Δύο δημοσιογράφοι του Reuters πάντως, που είναι φυλακισμένοι στη Μιανμάρ, δεν συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που θα αμνηστευθούν. Δικαστήριο της Γιανγκόν εξετάζει από τον Ιανουάριο το εάν οι δύο θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής της αποικιοκρατίας, που επιφέρει μέγιστη ποινή 14ετούς φυλάκισης.

Πάνω από 6.000 κρατούμενοι, που καταδικάστηκαν για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, περιλαμβάνονται σε όσους θα λάβουν χάρη.

Χάρη θα λάβουν και 2.000 στρατιώτες ή αστυνομικοί, που συνελήφθησαν με την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου.

Εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι τα τελευταία χρόνια από φυλακές της Μιανμάρ με τη διαδικασία της αμνηστίας.

Η ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κιι, που έμεινε επί χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχει προβάλει ως προτεραιότητά της το να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι πολιτικοί κρατούμενοι.