Απόφαση- ορόσημο που αναγνωρίζει το δικαίωμα του ανθρώπου να πεθάνει με αξιοπρέπεια έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, νομιμοποιώντας την παθητική ευθανασία.

Η παθητική ευθανασία περιγράφει τις περιπτώσεις που το ιατρικό προσωπικό τερματίζει τη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική υποστήριξη του ασθενή, με αποτέλεσμα να επέρχεται σταδιακά ο θάνατος. Δεν υπάρχει δηλαδή χορήγηση κάποιας ουσίας με στόχο τον τερματισμό της ζωής αλλά παύση της αγωγής που κρατά τον ασθενή στη ζωή.

Το δικαστήριο έδωσε επίσης το πράσινο φως στην κατάρτιση ειδικής «διαθήκης» για το τέλος της ζωής, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν εάν επιθυμούν ή όχι να μπουν σε μηχανική υποστήριξη ζωής εάν πέσουν σε κώμα χωρίς πιθανότητα επαναφοράς.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια» ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του. Όπως διευκρινίζει το Reuters, η παθητική ευθανασία θα αφορά μόνο ανθρώπους με ασθένειες σε τελικό στάδιο για τους οποίους δεν υπάρχει ελπίδα ανάρρωσης.

Το ζήτημα της νομιμοποίησης της ευθανασίας είχε κυριαρχήσει στις συζητήσεις από το 2015, όταν έφυγε από τη ζωή η 66χρονη νοσοκόμα Aruna Shanbaug (στη φωτογραφία). Η γυναίκα είχε υποστεί φρικτή σεξουαλική επίθεση το 1973, σοδομισμό και στραγγαλισμό με μεταλλική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα ήταν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, που την άφησε ζωντανή μεν αλλά σε κατάσταση «φυτού» για 42 ολόκληρα χρόνια. Έφυγε από τη ζωή το 2015.

Ο άνδρας που της είχε επιτεθεί δεν κατηγορήθηκε καν για βιασμό, σύμφωνα με το BBC, επειδή ο σοδομισμός δεν θεωρούνταν βιασμός σύμφωνα με την τότε νομοθεσία της Ινδίας! Εξέτισε ποινή φυλάκισης επτά ετών για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Δημοσιογράφος που τον αναζήτησε δήλωσε πως είχε αλλάξει το όνομά του και εργαζόταν σε νοσοκομείο του Δελχί. Το νοσοκομείο στο οποίο έγινε η επίθεση που καθόρισε όλη τη ζωή της άτυχης γυναίκας δεν είχε καμία φωτογραφία του στα αρχεία του. Ούτε στα δικαστικά έγγραφα και σε όλα τα άλλα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα βρέθηκε έστω μία φωτογραφία του δράστη.