Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορία που δημοσίευσε η DIE WELT, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε στην Τουρκία.

Χθες συναντήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Tούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο.

Το κλίμα ήταν ψυχρό και ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κυρίας Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών: Η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.»

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Γιλντιρίμ είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κυρία Μέρκελ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο. Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτή την εκδήλωση. Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.

Καθ’ όλη την διάρκεια των δηλώσεων της στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών. Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα.