Έρευνες κοντά στο όριο των τεκτονικών πλακών που προκάλεσαν τον σεισμό και το μεγάλο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ξεκίνησαν σήμερα οι επιστήμονες.

Γερμανοί και ιάπωνες ερευνητές έθεσαν σε λειτουργία το υποβρύχιο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερες και άλλα όργανα, για τη βυθοσκόπηση της περιοχής, ακόμα και σε βάθος 7.000 μέτρων.

Το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί έχει μήκος 5,5 μέτρων και μοιάζει με υποβρύχιο εξοπλισμένο με σόναρ με πολλαπλές δέσμες. Το σκάφος από το οποίο θα βυθιστεί το υποβρύχιο διαθέτει ηχητικούς βυθομετρητές και δίνει τη δυνατότητα για τη χάραξη πολλών χαρτών του βυθού κοντά στην τάφρο στο νησί Χονσού.

Το μηχάνημα αυτό που λειτουργεί αυτόνομα θα φτάσει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. «Θέλουμε να εγκαταστήσουμε μηχανήματα στον ωκεάνιο βυθό και να χαρτογραφήσουμε τη ζώνη αυτή για να εντοπίσουμε πιθανές μεγάλες αλλαγές που προκλήθηκαν από τον σεισμό», τόνισε ο Γκέρολντ Βέφερ, επικεφαλής της αποστολής.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στη διάρκεια ενός μήνα από την περιοχή της τάφρου που εκτείνεται σε μια ζώνη εκατοντάδων χιλιομέτρων θα συμβάλουν στο να γίνει καλύτερα κατανοητός ο μηχανισμός των σεισμών και των τσουνάμι.

Ο Βέφερ, διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Αλλαγών του πανεπιστημίου της Βρέμης, πιστεύει ότι θα εντοπιστούν «τεράστιες ρωγμές στους βράχους».

Οι νέες γεωγραφικές απεικονίσεις θα συγκριθούν με αυτές που ελήφθησαν μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα από τις δονήσεις που σημειώθηκαν αυτό το διάστημα.

Οι επιστήμονες θα συλλέξουν επίσης δείγματα από το ίζημα στην περιοχή της τάφρου, ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να κάνουν εκτιμήσεις για πιθανούς νέους ισχυρούς σεισμούς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Ιαπωνία μπαίνει σε μια νέα φάση συσσώρευσης έντασης που μπορεί να προκαλέσει έναν άλλο καταστροφικό σεισμό.