Ως «κολοσσιαίο λάθος» χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί το ενδεχόμενο λουκέτου του παλιότερου πυρηνικού εργοστασίου της Γαλλίας, του Φεσενχάιμ, μιλώντας στους εργαζόμενούς του.

Οργανώσεις εναντιώνονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας και ζητούν το κλείσιμο του εργοστασίου και ο αντίπαλος του Σαρκοζί Φρανσουά Ολάντ, έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει το Φεσενχάιμ εάν εκλεγεί, ενόψει και των προεδρικών εκλογών.

Ο Σαρκοζί -φλογερός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας- είπε ότι δεν «υφίσταται το ζήτημα» να κλείσει το εργοστάσιο. «Το να θέλει κάποιος να κλείσει το Φεσενχάιμ είναι σκάνδαλο διότι θυσιάζει τις δουλειές σας για πολιτικά οφέλη», είπε ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά μοιάζει ήδη να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, μιλώντας στο προσωπικό του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο Φεσενχάιμ βρίσκεται 4 χλμ. από τα σύνορα με τη Γερμανία στην Αλσατία, στην όχθη ενός καναλιού πλάι στο Ρήνο. Γερμανοί και Γάλλοι πολέμιοι της πολεμικής ενέργειας λένε ότι οι δύο αντιδραστήρες του, ισχύος 900 μεγαβάτ, είναι σαθροί και ευάλωτοι σε πλημμύρες και σεισμούς. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια περιοχή μέτριας σεισμικότητας.

Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας ενέκρινε τη λειτουργία του εργοστασίου για άλλα 10 χρόνια υπό τον όρο το δάπεδο από τσιμέντο στον αντιδραστήρα νούμερο 1 να ενισχυθεί.

Και τα 58 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας πέρασαν τους ελέγχους αντοχής που έγιναν μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον Μάρτιο του 2011. Ωστόσο η αρχή πυρηνικής ασφάλειας απαίτησε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων συμβάντων «το συντομότερο δυνατόν».

Η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει όλα τα εναπομείναντα πυρηνικά της εργοστάσια, όμως η Γαλλία παραμένει προσδεδεμένη στην πυρηνική ενέργεια.