Ποινικές ευθύνες σε στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και στους κατηγορουμένους που απάλλαξε χθες το Κακουργιοδικείο, καταλογίζει το πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην δικαστή Παναγιώτη Καλλή για την αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της εταιρείας ΗΛΙΟΣ το 2005, στην οποία έχασαν την ζωή τους 121 άνθρωποι.

Το πόρισμα δόθηκε, μετά από έξι χρόνια, απόψε στη δημοσιότητα από την Γενική Εισαγγελία, ύστερα από απαίτηση των συγγενών των θυμάτων και των πολιτικών κομμάτων.

Επισημαίνεται ότι, παρά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, τα στελέχη του ΤΠΑ δεν κατηγορήθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η Επιτροπή διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2006 για να εξετάσει το θέμα της ευθύνης για την αεροπορική τραγωδία.

Το πόρισμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί με την επίκληση του δικαιώματος των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη και επειδή, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, η δημοσιοποίηση «θα έκανε ζημιά στην υπόθεση, που βρισκόταν ενώπιον του δικαστηρίου».

Στο πόρισμά 144 σελίδων, η Επιτροπή, αφού εξετάζει τις διάφορες επιθεωρήσεις και τα διάφορα ευρήματα που διαπιστώθηκαν για την ‘ΗΛΙΟΣ από το ΤΠΑ, κρίνει ότι οι διευθυντές της και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής «παρέλειψαν να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς που θα καθιστούσαν δυνατή την ενημέρωσή τους» και ότι «δεν τύγχαναν ούτε στοιχειώδους ενημέρωσης».

Κατά το πόρισμα, «η αδιαφορία τους ήταν τέτοιου βαθμού που ευχερώς υπολογίζεται ότι θα παράβλαπτε το δημόσιο συμφέρον με τρόπο που να απαιτεί καταδίκη και τιμωρία». Η Επιτροπή, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η μαρτυρία αποκαλύπτει την ύπαρξη ποινικής ευθύνης».

Επίσης, ποινικές ευθύνες καταλογίζονται στον Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, στον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πανταζή, στον διευθυντή πτητικών Γιώργο Κικκίδη και στον αρχιπιλότο της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ. Πρόκειται για τα πρόσωπα, τα οποία απάλλαξε των κατηγοριών το Κακουργιοδικείο.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή «θεωρεί ότι λόγω της ανεπάρκειας των χειριστών ο κίνδυνος ή το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρής προσωπικής βλάβης σε άλλα άτομα ήταν και προβλεπτός και εμφανής. Πάρα ταύτα η εταιρεία και οι πιο πάνω αξιωματούχοι της αδιαφόρησαν και τον αγνόησαν».

Η στάση τους καταδεικνύει, όπως επισημαίνεται, «τέτοια αδιαφορία για την ζωή και ασφάλεια των άλλων, έτσι που να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της Πολιτείας και συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί».

Η μαρτυρία αποκαλύπτει, αναφέρεται στο πόρισμα, «και τη διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από την εταιρεία και από τα πρόσωπα που κατονομάζονται, Δ. Πανταζής, Γ. Κικκίδης, Γ. Στοϊμένοφ και Α. Δράκος».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «όσο πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες μιας παράλειψης τόσο πιο μεγαλύτερο είναι και το καθήκον επιμέλειας που πρέπει να επιδεικνύεται», αναφέρεται στο πόρισμα.