«Απελπισμένο» χαρακτήρισε τον Μάριο Μόντι ο… προκάτοχός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Μπρούνο Βέσπα, ο Μπερλουσκόνι είπε: «Τώρα, και ο Μόντι, απελπισμένος, κατάλαβε ότι η δομή του ιταλικού κράτους πρέπει να αλλάξει. Κατέθεσε νομοθετικό διάταγμα, που αναγκάσθηκε να τροποποιήσει, αλλά η διαφορά είναι ότι έχει τις εφημερίδες με το μέρος του».

Ο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε ότι «ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας» θα υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά, αν οι Ιταλοί θελήσουν να αναθέσουν και πάλι την κυβέρνηση της χώρας στην παράταξή του, «πολλές από τις παρεμβάσεις, που εγκρίνονται σήμερα, πρόκειται να αλλάξουν».

Αντέκρουσε την κατηγορία ότι, ως πρωθυπουργός, υποτίμησε την κρίση και τόνισε: «Εγώ και η κυβέρνησή μου ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη της κρίσης, αλλά γνωρίζαμε, παράλληλα, ότι η ψυχολογική παράμετρος ήταν και είναι το πρώτο και κύριο στοιχείο της κρίσης αυτής». Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε αντίθετος με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αναφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι. «Τις ημέρες αυτές διαβάζω τις επιστολές του Μουσολίνι προς την ερωμένη του Κλαρέττα Πετάτσι. Όταν έγραφε ότι “να κυβερνάς τους Ιταλούς, δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι ανώφελο, τελικά, είχε δίκιο”», τόνισε ο Καβαλιέρε.

Πολλοί δημοσιογράφοι, παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου του Βέσπα, απάντησαν στον Μπερλουσκόνι ότι «δεν επρόκειτο, όμως, για Δημοκρατία» και εκείνος ανταπάντησε ότι «ήταν μια Δημοκρατία, ήσσονος χαρακτήρα».