Απάτη με τα τεστ DNA που διενεργούν ιδιωτικές εταιρείες αποκάλυψε μυστική έρευνα των αμερικανικών δημόσιων υπηρεσιών (Government Accountability Office-GAO). Όπως προέκυψε, οι εταιρείες έβγαλαν λάθος αποτελέσματα στις γενετικές αναλύσεις των δειγμάτων σάλιου.

Η έρευνα αφορούσε τέσσερις εταιρείες, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Οι ερευνητές του GAO, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έστειλαν για ανάλυση δείγματα DNA πέντε ατόμων και διαπίστωσαν ότι για την ίδια ασθένεια, ανάλογα με την εταιρία, προέκυψαν διαφορετικά αποτελέσματα σε ποσοστό 68%. Τέσσερις από τους πέντε ερευνητές που έδωσαν για έλεγχο το DNA τους, έλαβαν αποτελέσματα που ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους και με το οικογενειακό ιστορικό τους. Για κάθε γενετική ανάλυση έπρεπε να πληρώσουν από 300 έως 1.000 δολάρια.

«Εάν τα τεστ ήσαν αξιόπιστα, θα περίμενε κανείς ότι το ίδιο DNA θα οδηγούσε στις ίδιες προβλέψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του GAO Γκρέγκορι Κουτζ ενώπιον των αμερικανών βουλευτών, ενώ κατηγόρησε τις ιδιωτικές εταιρίες ότι χρησιμοποιούν επιθετικές και παραπλανητικές τεχνικές μάρκετινγκ, παράγοντας αποτελέσματα με μικρή χρησιμότητα για τους καταναλωτές και, ακόμα χειρότερα, παραπλανητικά.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, υπερασπίστηκαν τα τεστ τους, λέγοντας ότι βοηθούν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους και έτσι να προλάβουν την εκδήλωση ασθενειών (π.χ. διαβήτη).

Όμως ο δρ Τζέιμς Έβανς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που είναι σύμβουλος του GAO, κατέθεσε στην ίδια επιτροπή ότι τα γενετικά τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα στους καταναλωτές, επειδή «κανείς δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά τους».