Στο μισό μείωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ποσότητα της βοήθειας σε τρόφιμα που μπορεί να διανείμει στους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε το ίδιο χθες.

Το ΠΕΠ είχε αναγκαστεί να αναστείλει το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για το 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή τον Δεκέμβριο, για τον ίδιο λόγο, αλλά το ξανάρχισε αφού συγκέντρωσε επαρκείς δωρεές χάρη σε μια επείγουσα εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων.

Χθες το ΠΕΠ ανέφερε ότι έλαβε μια νέα δωρεά από τις ΗΠΑ, που απέτρεψε τον κίνδυνο να αναστείλει εντελώς το πρόγραμμα εκ νέου. Όμως, τόνισε ότι θα αναγκαστεί να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που χορηγεί μέσω ηλεκτρονικών κουπονιών, τα οποία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να αγοράζουν τρόφιμα σε καταστήματα.

Οι πιο ευάλωτοι από τους 440.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εκτός των καταυλισμών προσφύγων στην Ιορδανία, θα λάβουν μόλις 14 δολάρια κατ’ άτομο των Αύγουστο, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, μόλις 7 δολάρια έκαστος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΕΠ.

Στον Λίβανο, το ΠΕΠ θα διανείμει ένα ποσό ύψους 13,5 δολαρίων για τον μήνα αυτό, επίσης σχεδόν το μισό του ποσού που τους προσφέρεται, πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των προσφύγων στον Λίβανο που θα επηρεαστούν.

«Είναι συνταρακτικό να ακούς μια μητέρα να λέει ότι δένει με μαντίλια τις κοιλιές των παιδιών της ώστε να μην ξυπνούν πεινασμένα», σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Μουχάναντ Χάντι, σε μια ανακοίνωση του οργανισμού. «Αυτές οι σπαρακτικές ιστορίες θα συνεχιστούν όμως εάν η ανθρωπιστική βοήθεια σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΠ, το όριο της φτώχειας στον Λίβανο είναι ένα εισόδημα 3,84 δολαρίων κατά κεφαλήν την ημέρα.

Από το ποσό της δωρεάς των ΗΠΑ, τα 47 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για κουπόνια τροφίμων που θα χορηγούνται στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ τα υπόλοιπα 18,5 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα του ΠΕΠ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία.

Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του τεράστιου αριθμού των προσφύγων από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή το 2011. Σύμφωνα με το ΠΕΠ, οι 95.000 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς στην Ιορδανία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το πλήρες ποσό της βοήθειας που τους χορηγείται, 28 δολάρια κατ’ άτομο σε μηνιαία βάση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επισήμανε ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις του στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης» και είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα ένα ποσό ύψους 168 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στο Ιράκ ως και τον Οκτώβριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής Oxfam χαρακτήρισε τις περικοπές «μια επικίνδυνη εξέλιξη χωρίς προηγούμενο».

«Δύο από τις μικρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν πλέον να φιλοξενούν πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη» για τον επισιτισμό τους και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου βιοτικού επιπέδου, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν ακραία μέτρα για να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους: στέλνουν τα παιδιά τους να δουλέψουν, δανείζονται χρήματα ή κόβουν γεύματα, υπογράμμισε ακόμη η Όξφαμ.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.