Οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο παρέμειναν ανεπηρέαστες από τη λαϊκή εξέγερση, η οποία εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο, δήλωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ο οποίος είναι επικεφαλής των συναφών προγραμμάτων την Παρασκευή.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε με την Αίγυπτο αυτό που κάναμε πριν την Αραβική Άνοιξη, αν θέλετε», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Λάντεϊ, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού άμυνας και ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Ο αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί στην πορεία υλοποίησης συμφωνιών οι οποίες εκκρεμούν με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εν μέσω των ταραχών που συγκλονίζουν την περιοχή, από την Τυνησία ως το Μπαχρέιν και την Υεμένη.

«Ειδικά για την Αίγυπτο, θα απαντήσω σε αυτή (την ερώτηση)», είπε ο Λάντεϊ απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο που έθεσε το ζήτημα. «Δεν υπήρξε καμιά αλλαγή σε αυτό που κάναμε πριν» από την 18ήμερη εξέγερση η οποία ανέτρεψε τον Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου.

Οι δύο από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση στην περιοχή έλαβαν το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την πώληση 84 μαχητικών τύπου F-15 της Boeing Co στη Σαουδική Αραβία, συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων· και την πώληση ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Lockheed Martin Corp στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε δηλώσει ο Ρίτσαρντ Γκενέιλ, υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναμένει ότι οι εξαγωγές όπλων που διαχειρίζεται το ίδιο θα φθάσουν σε αξία τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2011, που ολοκληρώνεται την 30ή Σεπτεμβρίου, από 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των διεθνών εντάσεων και της αυξημένης ζήτησης για τεχνολογικά προηγμένα οπλικά συστήματα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.