Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, επίορκοι αξιωματικοί και απατεώνες αναλαμβάνουν τις συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας και υπεξαιρούν το ένα πέμπτο των κρατικών αμυντικών δαπανών της Ρωσίας, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας της χώρας σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει τονίσει πως η ενδημική διαφθορά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά οι αρχές κατά της διαφθοράς επισημαίνουν πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί αφότου ο ρώσος ηγέτης προωθήθηκε από τον προκάτοχό του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2008.

«Τεράστια ποσά κλέπτονται, πρακτικώς ένα στα πέντε ρούβλια, και τα στρατεύματα προμηθεύονται όπλα και εξοπλισμό κατώτερης ποιότητας» δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι, μιλώντας στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

«Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χρήματα μπαίνουν στην άκρη για την άμυνα, όμως η επιτυχία τους δεν υπήρξε μεγάλη», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως τακτικές όπως μίζες, ή εικονικά συμβόλαια, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να εξαπατηθεί το κράτος.

Ο Φριντίνσκι δεν παρέθεσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία έχει καθορίσει για το 2011 ένα κονδύλι άνω των 1,5 τρισ. ρουβλίων (53 δισ. δολάρια) για την εθνική της άμυνα, προκύπτει πως η διασπάθισή του φθάνει τα 10 δισ. δολάρια ετησίως.

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης μειώνουν τις αμυντικές δαπάνες τους, ο Πούτιν έχει υποσχεθεί πως θα δαπανήσει σχεδόν 20 τρισ. ρούβλια την επόμενη δεκαετία για την ανανέωση του απαρχαιωμένου οπλοστασίου της Ρωσίας, με την προσθήκη νέων υποβρυχίων, πυρηνικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής αμύνης.

Αν και η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, η αμυντική βιομηχανία της αποτελεί εστία διαφθοράς, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις και τις εκκαθαρίσεις που έχει επιχειρήσει στον τομέα ο Μεντβέντεφ, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι καταφεύγουν στη δωροδοκία προκειμένου να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία.