Να καταπολεμήσουν τη βία εναντίον των γυναικών δεσμεύτηκαν δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες κατά τη σύνοδο της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη.

Ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση αυτή, η οποία σύμφωνα με τα έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης «ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας» είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Η σύμβαση περιλαμβάνει γενικούς όρους όπως την καταγραφή της αρχής της ισότητας μεταξύ των γυναικών και των αντρών στο Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία των χωρών, την κατάργηση όλων των άνισων νόμων και μονομερών πρακτικών και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Προβλέπει συνεπώς μαζί με τα μέτρα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, την υποχρέωση γα τη δημιουργία άμεσων εξειδικευμένων υπηρεσιών για τις γυναίκες που είναι θύματα της βίας και τη λειτουργία εγκαταστάσεων όπου θα μπορούν να καταφύγουν. Προβλέπει ακόμη την υποχρέωση να καταγραφεί η απαγόρευση κάθε μορφής ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην εθνική νομοθεσία.

Οι πλευρές φροντίζουν ώστε ο πολιτισμός, τα έθιμα, η θρησκεία, η παράδοση και οι λόγοι «τιμής» να μην θεωρούνται δικαιολογία για πράξεις βίας, υπογραμμίζει η σύμβαση που υπογράφηκε από την Τουρκία, μια χώρα όπου πολλά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών διαπράττονται στο όνομα της τιμής της οικογένειας.

Η σύμβαση ανακοινώνει τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έλαβαν οι πλευρές.

Στην 121η σύνοδο της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης μετείχαν αντιπρόσωποι 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ των οποίων 19 υπουργοί Εξωτερικών και 10 υφυπουργοί.