Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, θα θέσει σε δοκιμασία την επιβίωση της κυβέρνησής του στις αρχές του επόμενου μήνα, πραγματοποιώντας ψήφο εμπιστοσύνης υψηλού ρίσκου, πριν από τη συζήτηση για το αντιδημοφιλές προσχέδιο του προϋπολογισμού του.

Ο Μπαϊρού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι θα συγκαλέσει τους βουλευτές σε μια έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν την κανονική επιστροφή τους στη δουλειά, ελπίζοντας πως τουλάχιστον θα συμφωνήσουν ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση της Γαλλίας χρειάζεται διόρθωση.

«Όταν το σπίτι καίγεται ή όταν ετοιμάζεσαι να βουλιάξεις, πρέπει να αναγνωρίσεις την κατάσταση», είπε ο Μπαϊρού. «Δεν θα επιτρέψω στη χώρα μας να βυθιστεί σε αυτόν τον κίνδυνο, γιατί διακυβεύεται η ελευθερία μας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ένα επιθετικό σχέδιο περικοπών ύψους 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επόμενο χρόνο, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2026 στο 4,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πρόταση, που περιλαμβάνει και την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών, προκάλεσε οργή μεταξύ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με ορισμένα να απειλούν ότι θα ρίξουν τον Μπαϊρού αν προχωρήσει χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Ο Μπαϊρού πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την απειλή μαζικών διαδηλώσεων και μιας πανεθνικής απεργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Καλώντας την ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις διαδηλώσεις και την επιστροφή της γαλλικής νομοθετικής ολομέλειας, ο Μπαϊρού ουσιαστικά επιλέγει να επιταχύνει τη μοίρα του και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης κατά μέτωπο.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μόνο ένα υπολογισμένο ρίσκο μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από έναν πιο σοβαρό κίνδυνο», είπε ο Μπαϊρού. «Είναι ζήτημα επιβίωσης του κράτους μας, της εικόνας του έθνους μας και κάθε οικογένειας».

Κααψηφίζει ο Μπαρντελά

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, έγραψε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο ηγέτης του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.

«Ο Φρανσουά Μπαϊρού μόλις ανακοίνωσε το τέλος της κυβέρνησής του», έγραψε ο Μπαρντελά. «Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα δώσει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση οι επιλογές της οποίας προκαλούν δεινά στον γαλλικό λαό».

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει κατά του Μπαϊρού – όπως και οι Πράσινοι.

Η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε επίσης ότι η ψηφοφορία θα σηματοδοτήσει το τέλος της κυβέρνησης. O Γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής Αρτούρ Ντελαπόρτ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει πώς το κόμμα θα υποστηρίξει μια ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού.

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ντελαπόρτ στους δημοσιογράφους μετά τη δήλωση του Μπαϊρού ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι ψήφοι των Σοσιαλιστών θα είναι καθοριστικές για την τύχη του Μπαϊρού, επειδή αν ενωθούν με άλλα αριστερά κόμματα και την ακροδεξιά ψηφίζοντας κατά της κυβέρνησης, πιθανότατα θα υπάρξουν αρκετές ψήφοι για να εκδιώξουν την κυβέρνηση.

Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαϊρού θα καταρρεύσει.