Με την τουριστική περίοδο στο αποκορύφωμά της, χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στην Ευρώπη αναζητώντας ήλιο, θάλασσα και γαλήνη.

Ωστόσο, αντί για ήσυχες παραλίες και γραφικά δρομάκια, τους υποδέχονται ασφυκτικά πλήθη, ατελείωτες ουρές και χάος στα ταξίδια.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Ευρώπη «λυγίζει» υπό το βάρος ενός κύματος τουρισμού που κατακλύζει μερικά από τα πιο διάσημα σημεία της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους.

Σοκαριστικά βίντεο αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης, με δρόμους τόσο γεμάτους που οι τουρίστες αναγκάζονται να κινούνται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, για να προχωρήσουν.

Απογοητευμένοι ταξιδιώτες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς οι ονειρεμένες τους διακοπές δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στην πραγματικότητα.

Μια τουρίστρια στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία ανάρτησε βίντεο προειδοποιώντας τους άλλους τι να περιμένουν, δείχνοντας κατάμεστα παραλιακά μονοπάτια και ουρά μίας ώρας για το φέρι.

Η λεζάντα έγραφε: «Η λίμνη Κόμο τον Ιούνιο είναι τόσο υπέροχη, οι εικόνες μαγευτικές, αλλά έχει πάρα πολύ κόσμο και μεγάλες αναμονές».

Άλλη επισκέπτρια παρομοίασε την εμπειρία με «τα τουριστικά hunger games», συνοδεύοντας τη φράση με μια φαινομενικά ατελείωτη ουρά ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, μια τουρίστρια στο Πορτοφίνο, μια μικρή παραλιακή πόλη στη Λιγουρία της ιταλικής Ριβιέρας, αποκάλυψε ότι ακόμα και περιοχές που θεωρούνται ήσυχες έχουν κατακλυστεί από επισκέπτες.

Έγραψε πάνω σε ένα βίντεο στο TikTok με μια γεμάτη παραλία: «Πήγες σε μια “μυστική παραλία” στο Πορτοφίνο, αλλά σίγουρα δεν είναι πια μυστική».

Η λεζάντα ανέφερε: «Expectation vs Reality στο Πορτοφίνο! Κυριολεκτικά είδα τα πλήθη και φύγαμε».

Άλλη χρήστρια του TikTok ανάρτησε βίντεο με έναν πολυσύχναστο δρόμο στο Πορτοφίνο γράφοντας απλώς: «Βλέποντας το Πορτοφίνο να πλημμυρίζει από τουρίστες».

Μία τρίτη δημοσίευσε φωτογραφία που έδειχνε τη γραφική θέα που περίμενε στο Πορτοφίνο, πριν αποκαλύψει την ασφυκτική πραγματικότητα.

Μια γυναίκα που επισκέφτηκε το Ποζιτάνο στην Ακτή Αμάλφι της Ιταλίας, επίσης απογοητεύτηκε από την εμπειρία της.

Όπως είπε: «Τα social media είπαν ψέματα. Ονειρευόμουν εδώ και χρόνια να πάω στο Ποζιτάνο, στην Ακτή Αμάλφι της Ιταλίας. Και ενώ είναι σίγουρα μια πολύ πολύ πολύ όμορφη πόλη, δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα. Περίμενα όλες αυτές τις σκάλες, αλλά δεν περίμενα το μέγεθος των πλήθων και τις ουρές. Το Ποζιτάνο έχει γίνει προορισμός όπου πρέπει να έχεις προγραμματίσει κάθε λεπτό του ταξιδιού σου εκ των προτέρων και να έχεις κάνει κρατήσεις σχεδόν για τα πάντα. Αλλιώς, όλα θα έχουν κλείσει πριν καν φτάσεις στην Ιταλία».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η υπερπληρότητα απογοητεύει επίσης όσους αναζητούν τον ήλιο.

Μια γυναίκα αποκάλυψε πόσο έχει αλλάξει η Σαντορίνη από την τελευταία της επίσκεψη πριν από δύο χρόνια, προτού η τουριστική έξαρση γίνει τόσο έντονη.

Ανάρτησε φωτογραφία ενός κατάμεστου δρόμου γράφοντας: «Σαντορίνη! Όταν μείναμε εδώ το 2022 γελάγαμε με αυτούς που κατέβαιναν από τα κρουαζιερόπλοια. Αυτή τη φορά, ήμασταν εμείς αυτοί οι άνθρωποι! Η Σαντορίνη το καλοκαίρι δεν είναι αστείο. Η ζέστη, τα πλήθη, οι ουρές. Καμία μαγεία αυτή τη φορά. Μόνο ιδρώτας, ναυτία και πρησμένα πόδια. Μην σας ξεγελούν τα χαμόγελα».

Ορισμένες περιοχές έχουν εισάγει ειδικά μέτρα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την υπερπληρότητα.

Το Πορτοφίνο έχει απαγορεύσει να περπατά κανείς ξυπόλυτος, να κάνει πικνίκ ή να πίνει αλκοόλ στους δρόμους. Οι τουρίστες που παραβιάζουν τους κανόνες κινδυνεύουν με πρόστιμο.

Στόχος της τελευταίας αυτής καταστολής είναι να προστατευτεί η «ηρεμία των κατοίκων και των τουριστών» στο αποκλειστικό αυτό θέρετρο που υποδέχεται έως και 100.000 τουρίστες στην υψηλή σεζόν, παρότι ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 400 κατοίκους.

Η Σαντορίνη έχει επίσης εισαγάγει νέους κανόνες και μέτρα για να διαχειριστεί τη μαζική άφιξη τουριστών.

Αυτά περιλαμβάνουν φόρο διαμονής, περιορισμούς στην πρόσβαση και στη στάθμευση, καθώς και μια προτεινόμενη «νομοθεσία κορεσμού» που θα περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών ημερησίως.

Στο μεταξύ, οι Βαλεαρίδες Νήσοι στην Ισπανία σταμάτησαν να χρησιμοποιούν influencers για να προωθήσουν τουριστικά hot spots και προειδοποίησαν ότι ο «τουρισμός selfie» καταστρέφει τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής.

Η απόφαση αυτή ήρθε έναν χρόνο αφότου εξοργισμένοι διαδηλωτές στη Μαγιόρκα κατέλαβαν μια παραλία διάσημη στο Instagram και εμπόδισαν τους επισκέπτες να μπουν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον μαζικό τουρισμό.

Οι τοπικές αρχές αρχικά ήλπιζαν ότι τα αστέρια των social media θα αποσυμφορήσουν ορισμένα σημεία, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν λιγότερο δημοφιλείς περιοχές.

Όμως η στρατηγική φαίνεται να γύρισε μπούμερανγκ, καθώς μερικές από αυτές τις απομακρυσμένες τοποθεσίες έχουν τώρα κατακλυστεί από τουρίστες που βγάζουν selfies, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση και νέα αγανάκτηση από τους ντόπιους που διαμαρτύρονται για την «υπερτουριστική» κατάσταση.

«Είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκαμε και πάει κόντρα στην κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του τουρισμού», παραδέχτηκε εκπρόσωπος του τμήματος τουρισμού των Βαλεαρίδων το Σαββατοκύριακο.

Καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19 χαλάρωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ο τουρισμός επέστρεψε σχεδόν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά κάποιοι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους.

Αυτή η επιστροφή στην «κανονικότητα» συνοδεύτηκε από αύξηση του αντιτουριστικού αισθήματος ανάμεσα σε ντόπιους που ζουν σε περιοχές υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας, πολλοί από τους οποίους καλούν τις αρχές να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της εισροής επισκεπτών.

Τα παράπονα κυμαίνονται από την έλλειψη προσιτής στέγασης για τους ντόπιους (καθώς τα σπίτια νοικιάζονται σε τουρίστες), μέχρι τα αβάσταχτα πλήθη που κάνουν πόλεις και χωριά ανυπόφορα τους πιο πολυσύχναστους μήνες.

Παρότι οι κάτοικοι κατανοούν ότι ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες, η υπομονή τους εξαντλείται, και ενώ τέτοιες εντάσεις υπήρχαν πάντα ανάμεσα σε ντόπιους και επισκέπτες, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα.

Οργισμένες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά του τουρισμού ξεσπούν στην Ισπανία, ενώ αξιωματούχοι στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς στους επισκέπτες ή εξετάζουν τις επιλογές τους.