H επικεφαλής της πράσινης μετάβασης της ΕΕ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της πως η πολιτική δειλία είναι αυτό που εμποδίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι η Γηραιά ήπειρος πλήττεται από ακραία κύματα καύσωνα.
Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε ότι, αν και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο προφανείς, δεν μεταφράζονται ακόμη σε κατάλληλες ενέργειες.
«Όταν βλέπεις τον χάρτη της Ευρώπης, είναι τρομακτικός», είπε η Ριμπέρα μιλώντας για πρωτοφανείς θερμοκρασίες τον Ιούνιο από την Ισπανία και την Πορτογαλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το είδαμε στην Ουέλβα, όπου ήταν 46°C το Σάββατο. Είναι 36°C στις Βρυξέλλες και 38°C στα ανατολικά. Είναι τρομερές θερμοκρασίες που έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην οικονομία και στην υγεία», συνέχισε.
Μιλώντας μαζί με την Τζέσικα Ρόσγουολ, την επίτροπο της ΕΕ, για το περιβάλλον, το νερό και μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία, η Ριμπέρα δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί όσον αφορά την προετοιμασία των υποδομών και των αστικών περιβαλλόντων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.
Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος, πρόσθεσε, είναι ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα «συνεχίζουν να επιμένουν, με αρκετό ζήλο, ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει», ή λένε ότι η λήψη αποφάσεων για την προσαρμογή στις περιβαλλοντικές πραγματικότητες είναι πολύ ακριβή.
«Συγγνώμη, αλλά θα είναι πολύ πιο ακριβό αν δεν δράσουμε», είπε η Ριμπέρα. «Όλοι το ξέρουμε αυτό. Δεν μπορείς να λες στον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μεγάλο υπαρξιακό πρόβλημα της γενιάς μας, και μετά να λες: “Συγγνώμη, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα”. Αυτό κάνουν. Και νομίζω ότι ο κόσμος το βλέπει, όταν είναι 46°C στην Ουέλβα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».
Η Ριμπέρα τόνισε ότι πολλοί πολιτικοί διστάζουν να ρισκάρουν ή να απαιτήσουν δράση από φόβο μήπως αποξενώσουν ψηφοφόρους – κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
«Νομίζω ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρέπει να κρύψουμε τις δυσκολίες ή ότι τα προβλήματα θα τα λύσει η αγορά», είπε. «Δεν πρέπει να κρύβουμε τις δυσκολίες, αλλά να τις κατανοήσουμε και να τις διαχειριστούμε, ώστε να μην είναι τόσο δύσκολες. Συχνά, χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να αντιληφθείς ότι υπάρχει μια δυσκολία και ότι, αντί να είσαι μικρός, πρέπει να είσαι μεγάλος και να βρεις τη λύση. Πρέπει να την αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια».
Πρόσθεσε ότι η άρνηση του προβλήματος –ή η αποτυχία να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα ζητήματα που κρύβει η κλιματική έκτακτη ανάγκη– θα συμβάλει μόνο στην υπάρχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα.
Κλείνοντας, ωστόσο, η Ριμπέρα είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση, δίνοντας ως παράδειγμα τη σημαντική συμφωνία ύψους 1,4 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε πέρυσι ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και τις ανδαλουσιανές περιφερειακές αρχές για την προστασία των υγροτόπων Doñana.