Μετά από διήμερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Κίνα στη Γενεύη, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονο ενθουσιασμό για τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε.
Μάλιστα επιβεβαίωσαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Εν τω μεταξύ με δελτίο Τύπου που εξέδωσε λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την συμφωνία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη», ήταν ο τίτλος του δελτίου τύπου που περιλάμβανε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και του Εμπορικού Αντιπροσώπου, Τζέιμισον Γκριρ.
BREAKING: U.S. Announces China Trade Deal in Geneva pic.twitter.com/JjgvYAvAGe
— The White House (@WhiteHouse) May 11, 2025
Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, σε σύντομη δήλωσή του την Κυριακή, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «παραγωγικές» και ανέφερε με ικανοποίηση τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στις «πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Στο ίδιο κλίμα, ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επιβολή σαρωτικών δασμών 145% από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα τον προηγούμενο μήνα, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας δασμούς 125% στα αμερικανικά αγαθά.
Ο Γκριρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς, και είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που συνάψαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε και να εργαστούμε για την άρση αυτής της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Επιπλέον, τόνισε την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία, υπονοώντας ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο αρχικά πιστευόταν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από τις συνομιλίες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είχαν μετριάσει τις προσδοκίες για άμεση συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις ως ένα θετικό πρώτο βήμα.
Ο ίδιος ο Μπέσεντ είχε αναφέρει νωρίτερα την εβδομάδα ότι στόχος του ήταν η αποκλιμάκωση των εντάσεων, δεδομένου του ουσιαστικού αδιεξόδου στο οποίο είχαν περιέλθει οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την επιβολή της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ.
Αναφερόμενος στους Κινέζους διαπραγματευτές, ο Γκριρ τους χαρακτήρισε «πολύ σκληρούς», επισημαίνοντας την «επιμελή εργασία» της ομάδας και τον «εποικοδομητικό» χαρακτήρα των δύο τελευταίων ημερών.
Ο Μπέσεντ ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο Γκριρ, οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Τύπου, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο περιέγραψε ως «πλήρως ενήμερο».
Πριν από τις συνομιλίες, ο Τραμπ είχε εκφράσει την προθυμία του να μειώσει τον δασμολογικό συντελεστή στην Κίνα στο 80%, αναφέροντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η απόφαση «εξαρτάται από τον Σκοτ Μπ.», εννοώντας τον Μπέσεντ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι και η Κίνα θα έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις.
Οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο ισχύων δασμολογικός συντελεστής 145% έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 60%, σύμφωνα με τον Ράιαν Πίτερσεν, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Flexport.
Ωστόσο, ακόμη και μια μείωση του δασμολογικού συντελεστή κατά το ήμισυ ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αλλάξει σημαντικά τα επίπεδα του εμπορίου. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 50% αποτελεί το κρίσιμο όριο για την επιστροφή σε σχετικά φυσιολογικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, δεδομένου ότι πλοία που μεταφέρουν αγαθά υπό τους δασμούς 145% βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τα λιμάνια, μια εμπορική συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε άμεση μείωση των τιμών.
Η εξάρτηση των Αμερικανών από ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων είναι τεράστια και διαπερνά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Υποδήματα, ρούχα, συσκευές, μικροτσίπ, βρεφικά είδη, παιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός και ανταλλακτικά μηχανών γραφείου είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που εισρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα σε εντυπωσιακούς όγκους.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στην αμερικανική οικονομία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση από τις αρχές του 2022, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να εισαγάγουν αγαθά πριν από την εφαρμογή των υψηλών δασμών.
Οι υψηλοί δασμοί των ΗΠΑ έχουν επίσης επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας. Η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων συρρικνώθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών, εντείνοντας την ανάγκη του Πεκίνου για την εφαρμογή νέων μέτρων οικονομικής τόνωσης.