Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) εξέφρασε με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα την έντονη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εναντίον των Κούρδων, των Ρομά, των Αλεβιτών κι άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα την κακή χρήση που γίνεται από τις τουρκικές αρχές στην υφιστάμενη ποινική νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νιλς Μούιζνιακς, σημειώνει ότι παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος σε ορισμένους τομείς σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στην Τουρκία προκαλούνται έντονα ερωτηματικά και ανησυχίες, για την κατάσταση, στην οποία είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν οι Κούρδοι, οι Ρομά, οι αιτούντες άσυλο και τα μέλη των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εξακολουθούν να επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των μειονοτικών ομάδων της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι διαδηλώνουν ειρηνικά για την προβολή των αιτημάτων και επιδιώξεων τους.

Ιδιαίτερα τα παιδιά των Κούρδων είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους ενώ σε διακρίσεις καθημερινώς και αναγκαστικές εξώσεις από τις εστίες τους υπόκεινται και οι Ρομά.

Τα εμπόδια για την επιστροφή των εκτοπισμένων Κούρδων που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες εξακολουθούν να παραμένουν και η πρόοδος για την επιστροφή τους στις εστίες τους είναι αργή, επισημαίνεται ιδιαίτερα στην έκθεση.

Στην έκθεση της η ECRI υπογραμμίζει ακόμη ότι πρόσφυγες, αναγνωρισμένοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουν επισφαλή θέση στην Τουρκία και οι αιτούντες άσυλο υφίστανται τις συνέπειες των σοβαρών ελλείψεων των νομικών διατάξεων και διαδικασιών που εφαρμόζονται.

Για το θέμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, διευκρινίζεται ότι ακόμη και αναγνωρισμένες, μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπαίδευση -λόγω της έλλειψης σχολικών βιβλίων- ενώ το πρόβλημα της αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε μη μουσουλμανικά ιδρύματα, παραμένει άλυτο.

Ακόμη επισημαίνονται και οι θανατηφόρες επιθέσεις που έγιναν κατά μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων, εξαιτίας θρησκευτικού μίσους.

Η Επιτροπή συστήνει στην Τουρκία να ενισχύσει τις διατάξεις του υφιστάμενου Ποινικού Δικαίου κατά του ρατσισμού και να εντάξει σ’ αυτές, ως ποινικό αδίκημα, την παρότρυνση σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας.

Ζητά, ακόμη, να απαλλαγούν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες από την υποχρέωση να καταβάλλουν φόρους και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας που θα διερευνά τις καταγγελίες για ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των μειονοτικών ομάδων.