Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τη συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών συνομιλιών διάρκειας τριών ωρών, που είχε με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χθες, Τετάρτη.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το εσπευσμένο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι, κατά το οποίο συνοδεύθηκε από τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, και προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιο θέμα ήταν τόσο σημαντικό για τον Πούτιν, ώστε να πραγματοποιήσει ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό. Η συνάντηση του Πούτιν με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο έγινε αφού οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση παρά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεάθηκε να υποδέχεται τον Πούτιν με χαμόγελα και θερμή χειραψία, όταν αυτός βγήκε από το αυτοκίνητό του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. «Μιλήσαμε και πάλι σχετικά με τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Τα μέρη συμφωνούν πως οι χώρες μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για διάδραση, προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας στο κατάλληλο επίπεδο, σε μια σταθερή, προβλέψιμη κατάσταση», είπε ο Πεσκόφ.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχοντας μαζί το ένα πέμπτο της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε στον συντονισμό των δύο χωρών, «που βοήθησε να απομακρυνθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή», όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα και πολλά θέματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί προς όφελος της Ρωσίας, του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής καθώς και [όλου] του κόσμου», δήλωσε ο πρίγκιπας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδειξε το αεροσκάφος Ιλιούσιν 96 του Πούτιν να συνοδεύεται από μαχητικά Σουχόι 35S στην πτήση του από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του.

Μόσχα ή Ριάντ;

Στο Αμπού Ντάμπι, ο Πούτιν είπε πως σκόπευε να ενημερώσει τον πρόεδρο σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η επίσκεψη του Πούτιν επέτρεψε μια ανταλλαγή απόψεων για «αριθμό περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων». «Τα ΗΑΕ δεσμεύονται να εργαστούν σε συνεχείς προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους τους, προκειμένου να περιορίσουν την κλιμάκωση, ώστε να εξεύρουν προοπτικές για μια ειρηνική πολιτική επίλυση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στις συνομιλίες με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Πούτιν είπε πως μια προγραμματισμένη επίσκεψη του πρίγκιπα στη Ρωσία άλλαξε την τελευταία στιγμή, παρακινώντας τον να επισκεφθεί το Ριάντ. «Σας περιμέναμε στη Μόσχα», είπε ο Πούτιν στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με ένα χαμόγελο.

«Ξέρω πως γεγονότα έκαναν αναγκαία μια διόρθωση εκείνων των σχεδίων, αλλά όπως έχω ήδη πει τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεών μας». Ο Πούτιν είπε στη συνέχεια: «Η επόμενη συνάντηση, όμως. θα πρέπει να είναι στη Μόσχα». Ο πρίγκιπας διάδοχος είπε μέσω ρώσου διερμηνέα πως είναι βέβαια έτοιμος να το κάνει.

«Τότε συμφωνούμε», είπε ο Πούτιν.

Το πεδίο του Πούτιν όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό περιορίστηκε τον Μάρτιο, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Η Μόσχα αρνήθηκε την κατηγορία, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου, και χαρακτήρισε την κίνηση του δικαστηρίου εξωφρενική, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση είναι άκυρη νομικά, επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα ΗΑΕ είναι μέλη του δικαστηρίου, άρα ο Πούτιν μπορεί να ταξιδέψει και στις δύο χώρες χωρίς τον φόβο ότι θα συλληφθεί με βάση το ένταλμα του ΔΠΔ.