Μετά την αποτυχία των επιθέσεων με τεθωρακισμένα, ο ρωσικός στρατός στέλνει τώρα τους άνδρες του «κατά κύματα» για να προσπαθήσει να περικυκλώσει την Αβντιίβκα, με τεράστιες απώλειες, όπως στο Μπαχμούτ, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτή την πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Όλα τα χωράφια είναι απλά σπαρμένα με πτώματα. (Οι Ρώσοι) προσπαθούν να εξαντλήσουν τις γραμμές μας με συνεχή κύματα επιθέσεων» χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ολεξάντρ, υποδιοικητής σε ουκρανικό τάγμα της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, ενώ βρισκόταν κοντά σε αυτή τη βιομηχανική πόλη του Ντονμπάς.

Η Αβντιίβκα, με περίπου 30.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, έχει σήμερα καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και μετά βίας ζουν εκεί 1.500 άνθρωποι παρά τις αδιάκοπες συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς γύρω από αυτήν. Εδώ και εννέα χρόνια, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί σε ισχυρά χαρακώματα, κυρίως στον νότο, όπου τα τελευταία προάστια απέχουν μόλις 5 χλμ από αυτά του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης περιφέρειας που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Η πόλη σηματοδοτεί τη γραμμή του μετώπου σε αυτή την περιοχή και συμβολίζει την ουκρανική αντίσταση. Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου, οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση με στόχο να περικυκλώσουν και στη συνέχεια να καταλάβουν την πόλη. «Σειρές αρμάτων, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού προέλασαν αλλά έπεσαν σε ναρκοπέδια, χτυπήθηκαν από drones και αντιαρματικούς πυραύλους» των Ουκρανών, δήλωσε ο 29χρονος, που είναι χειριστής drone στην 47η ταξιαρχία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Δύσης που πρόσφατα μίλησε με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρωσικός στρατός έχασε πάνω από 200 θωρακισμένα οχήματα σε αυτές τις επιθέσεις, με το επίπεδο απωλειών στην ουκρανική πλευρά να είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των Ρώσων στην περιοχή εκείνη.

Μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν κάποια εδάφη, αλλά κράτησε η άμυνά τους. Έκτοτε, οι Ρώσοι «πέρασαν στην τακτική του πεζικού, άρχισαν να προχωρούν αποκλειστικά σε βάρος των ανθρώπινων δυνάμεων», κυρίως βορειοανατολικά της Αβντιίβκα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι όπως στις ταινίες με ζόμπι»

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σήμερα το πρωί ότι σε 24 ώρες, οι υπερασπιστές του «άξονα της Αβντιίβκα» απέκρουσαν «τριάντα επιθέσεις». Το ρωσικό πεζικό «μετακινείται σε ομάδες 5 έως 7 στρατιωτών, κάποιες φορές και περισσότερων», τη νύχτα, έως την τελευταία θέση τους, «στη συνέχεια νωρίς το πρωί, εξαπολύουν επιθέσεις», εξήγησε ο χειριστής drone.

«Το πυροβολικό μας τους χτυπά, λίγο πιο κοντά υπάρχουν όλμοι, ακόμα πιο κοντά άλλα είδη όπλων», όπως μικρά drones με εκρηκτικά ή εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, ή ακόμα και αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κάποιοι σκοτώνονται, άλλοι συνεχίζουν να προχωρούν. Είναι όπως στις ταινίες με ζόμπι», συνεχίζει ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με τον οποίο αυτό μοιάζει «πολύ με το Μπαχμούτ».

Η πόλη του Μπαχμούτ, σε απόσταση 50 χλμ βορειότερα, καταλήφθηκε από τους Ρώσους τον Μάιο ύστερα από μήνες αιματηρών μαχών. Κύματα στρατιωτών, που πολλές φορές στρατολογήθηκαν στις φυλακές με την υπόσχεση ότι θα λάβουν χάρη, εάν επιζήσουν, ρίχτηκαν στις ουκρανικές γραμμές. Και αυτοί που έπεσαν από τις σφαίρες αντικαταστάθηκαν αμέσως από άλλους.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων που σκοτώθηκε νωρίτερα φέτος, είχε χαρακτηρίσει το Μπαχμούτ «κρεατομηχανή».

Στην Αβντιίβκα είναι το ίδιο πράγμα, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες. Οι Ρώσοι «βλέπουν πολλά πτώματα (συντρόφων), αλλά δεν εγκαταλείπουν», σύμφωνα με τον Ολεξάντρ.

Στα βορειοανατολικά της πόλης, οι στρατιώτες της Μόσχας πλησίασαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο κωκ στην Ουκρανία, που φθάνει τα 3.400 στρέμματα, και το χωριό Στέποβε, που απέχει 2 χιλιόμετρα από το Μπερντίτσι, απ’ όπου περνά ο τελευταίος δρόμος πρόσβασης στην Αβντιίβκα. «Ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας. Εάν τον κόψουν, αυτό θα περιπλέξει τις εισόδους, τις εκκενώσεις, τον ανεφοδιασμό … Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν εκεί. Για άλλη μια φορά, ψάχνουν ευκαιρία να καταλάβουν την πόλη», εκτιμά ο υποδιοικητής του τάγματος.

Οι Ρώσοι κατέχουν την ανατολική πτέρυγα και το νότιο τμήμα της Αβντιίβκα. Στο ενδιάμεσο, οι Ουκρανοί κατέχουν μια λωρίδα πλάτους περίπου 8 χιλιομέτρων, από την πόλη προς τα βορειοδυτικά. «Μπορούμε να πούμε ότι η Αβντιίβκα έχει περικυκλωθεί κατά το ήμισυ», συνέχισε ο ίδιος, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί επαρκούν για να «διατηρηθεί η άμυνα» της πόλης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσυρθούν τα στρατεύματα και να παραχωρηθεί η πόλη», δήλωσε.