Με την 150η επέτειο από την έναρξη του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου να πλησιάζει (Απρίλιος), αυτός ο απίστευτα λεπτομερής χάρτης παρέχει μια συναρπαστική εικόνα της την κλίμακα και την ακριβή τοποθεσία των πληθυσμών σκλάβων της χώρας.

Το χάρτη που αποτύπωνε τα κράτη που «ασπάζονταν» το δουλοκτητικό σύστημα και απεικόνιζε τις διαφορετικές συγκεντρώσεις των δούλων στο Νότο συμβουλευόταν συχνά ο ίδιος ο Αβραάμ Λίνκολν.

Η ιστορικός Susan Schulten έγραψε σχετικά με το συγκεκριμένο ντοκουμέντο στους New York Times ότι απεικονίζει με μεγάλη σαφήνεια τον πληθυσμό των σκλάβων κάθε νομού. Όσο περισσότερο σκιασμένοι είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της δουλείας.

Αυτό το έγγραφο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές εκείνη την εποχή χρόνο και πωλούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους ασθενείς και τους τραυματίες-στρατιώτες.

Από τις σκιάσεις οι αμερικανοί πολίτες της εποχής μπορούσαν να «δουν» τις αιτίες του πολέμου και την εδραίωση της δουλείας στο Νότο. Ο χάρτης έδειχνε για παράδειγμα ότι περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που υποδουλώθηκαν ήταν στο Beaufort County στη Νότια Καρολίνα και ότι ο αριθμός των δούλων στο Τέξας τριπλασιάστηκε μεταξύ του 1850 και 1860.

Αντιθέτως, δείχνει επίσης το βαθμό στον οποίο ολόκληρες περιοχές, όπως στο ανατολικό Τεννεσί και τη δυτική Βιρτζίνια είχαν σχεδόν μηδαμινό ποσοστό δουλείας και ως εκ τούτου αποτελούσαν πιθανές πηγές αντίστασης στην απόσχιση.

Μετά την 1η Ιανουαρίου του 1863, όταν η Προκήρυξη χειραφέτησης έγινε νόμος, ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε το χάρτη για να ακολουθήσει τα στρατεύματα της Ένωσης, καθώς απελευθέρωναν τους σκλάβους αποσταθεροποιώντας την εξέγερση.