Υπάρχουν ένα σωρό πληροφορίες που αγνοούμε για πράγματα που έχουν αλλάξει τον τρόπο της ζωής μας.

Κι ένα τέτοιο είναι αναμφίβολα το καροτσάκι για τη μετακίνηση του μωρού, όπως ορκίζονται τόσοι και τόσοι γονείς.

Κι όμως, το πρώτο που φτιάχτηκε δεν το έσπρωχναν οι γονείς, παρά μια… κατσίκα!

«Ένοχος» εδώ ήταν ο περιβόητος βρετανός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και εφευρέτης Γουίλιαμ Κεντ (1685-1748), ένας δαιμόνιος άνθρωπος που θα γνώριζε τη μεγαλύτερη φήμη του στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Ανάμεσα στις τόσες άλλες ασχολίες του, ο πολυμήχανος Κεντ βρήκε χρόνο και όρεξη το 1733 να εφεύρει ένα καροτσάκι για τη βόλτα του μωρού του τρίτου Δούκα του Ντέβονσαϊρ, Γουίλιαμ Κάβεντις.

Ο ευγενής συνειδητοποίησε γρήγορα ευτυχώς πως η κατσίκα δεν ήταν ο κατάλληλος χειριστής, κι έτσι πειραματίστηκε με άλογα, σκυλιά και πόνι τελικά! Το καροτσάκι έμοιαζε με κανονική άμαξα, ήταν απλώς μικρότερο σε διαστάσεις. Και καταραμένα ακριβό φυσικά, αποκλειστικά για την άρχουσα τάξη.

Παρά το γεγονός ότι τα καροτσάκια μωρού που σέρνονταν από ζώα δεν είχαν ακριβώς εμπορική επιτυχία και δεν θα αργούσαν να αντικατασταθούν από καροτσάκια που σέρνονταν από ανθρώπους (δεν σπρώχνονταν δηλαδή), ακόμα και στα μέσα του 19ου αιώνα παρέμεναν αρκετά ασταθή.

Τώρα τουλάχιστον είχαν λαβές για να τα πηγαίνουν βόλτα οι γονείς, κάτι ήταν κι αυτό λοιπόν. Το πρώτο καροτσάκι που επέτρεπε στους γονείς να το σπρώχνουν αντί να το σέρνουν και έμοιαζε κάπως με τα σημερινά κυκλοφόρησε το 1848, πνευματικό παιδί του Αμερικανού Charles Burton.

Το οποίο στην Αμερική πέρασε στα «ψιλά», έγινε ωστόσο ανάρπαστο στη Βρετανία, ίσως γιατί εκεί οι αριστοκράτες είχαν την κακή εμπειρία του καροτσιού του Κεντ…