H εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη, ορίζεται ως η μόνιμη παύση της εμμηνόρριας. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι συνήθως τα 51-52 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται να εμφανισθεί ακόμη και στην ηλικία των 40 χρόνων.

Η γυναίκα τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρεί διάφορες αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό της όπως εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση και αργότερα μειωμένη ενεργητικότητα και αύξηση βάρους. Αυτή η αύξηση του βάρους στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο διάφορων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση κ.λπ. αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να μετριαστεί με την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής, η οποία παράλληλα συμβάλλει και στην καλή υγεία του οργανισμού.

– Κατανάλωση γευμάτων και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 4 ώρες περίπου). Συμβάλλει στην ενεργοποίηση των καύσεων του οργανισμού και βελτιώνει την ενεργητικότητα.

– Κατανάλωση σαλάτας και φρούτων σε κάθε γεύμα. Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και είναι πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

– Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο καθυστερεί την απώλεια μετάλλων από τα οστά.

– Χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα αντί για βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

– Κατανάλωση πρωτεϊνών που παρέχουν υψηλής διατροφική αξίας σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια και τα όσπρια.

– Επαρκής πρόσληψη υγρών. Προσοχή στην κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

– Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

– Αποφυγή κατανάλωσης αλατιού και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως τα παστά και τα καπνιστά τρόφιμα.