Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για τις συνέπειες του γρήγορου αδυνατίσματος μέσω της λήψης Ozempic, οι φανατικοί του φαρμάκου δε σταματούν να το αναζητούν. Η φρενίτιδα που έχει δημιουργηθεί για το Ozempic, το φάρμακο που, ενώ κανονικά προορίζεται για τους διαβητικούς, έχει καταλήξει να προσλαμβάνεται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, φαίνεται πως ίσως αναχαιτιστεί χάρη στο νέο Mounjaro.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη και έχει κερδίσει την προσοχή το τελευταίο διάστημα. Διασημότητες, μεγιστάνες της τεχνολογίας και χρήστες του TikTok αναφέρουν ότι το παίρνουν για να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως, τώρα, το νέο φάρμακο Mounjaro είναι μια επίθεση στο Ozempic. Η τιρζεπατίδη, ένα ενέσιμο προϊόν που λαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση για απώλεια βάρους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Θετικό σε αυτό ήταν πως η τελευταία κλινική δοκιμή του έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η τιρζεπατίδη έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία του διαβήτη.

Γνωστό με την εμπορική ονομασία Mounjaro, το φάρμακο βοήθησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να χάσουν σχεδόν το 16% του σωματικού τους βάρους σε μόλις 16 μήνες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κατασκευάστρια εταιρεία Eli Lilly.

Ποιος είναι ο ρόλος της τιρζεπατίδης στην απώλεια βάρους

Η τιρζεπατίδη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, καθώς μιμείται ορμόνες που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν την όρεξη. Στην τελευταία δοκιμή συμμετείχαν 938 άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Όσοι έλαβαν την υψηλότερη δόση τιρζεπατίδης κατά τη διάρκεια της δοκιμής, έχασαν, κατά μέσο όρο, 34 κιλά – σε πλήρη αντίθεση με τα 7κιλά που έχασαν όσοι έλαβαν κάποιο εικονικό φάρμακο.

Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων που έλαβαν το φάρμακο, είδαν ελάχιστη απώλεια βάρους (περίπου 5%), σε σύγκριση με το 30,5% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία θα παρουσιαστούν στις 83ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη.

Η Eli Lilly δήλωσε ότι αναμένει την κυκλοφορία του ήδη από τα τέλη του 2023. Εάν εγκριθεί για την απώλεια βάρους, οι πωλήσεις του νέου φαρμάκου θα μπορούσαν να φθάσουν τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το nypost.com.

Προηγούμενη έρευνα σχετικά με την τιρεζεπατίδη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν υψηλότερη δόση έχασαν περισσότερο από 22% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 16 μηνών. Τα τελευταία αποτελέσματα των δοκιμών έρχονται εν μέσω μιας έκρηξης φαρμάκων που διαφημίζονται ως τα παντοδύναμα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Ozempic

Τα συν και τα πλην των φαρμάκων αδυνατίσματος

Αλλά το ενέσιμο φάρμακο μπορεί να έχει ένα τίμημα υψηλότερο από το κόστος του ύψους 1.300 δολαρίων: χαλάρωση του δέρματος και ζαρωμένη εμφάνιση. Η ταχεία απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα ένα «γερασμένο» πρόσωπο, το οποίο, μάλιστα, ονομάστηκε «Ozempic face» και ωθεί πλήθος γυναικών να αναζητήσουν fillers για να αντικαταστήσουν το λίπος τους.

Υπάρχει ελπίδα ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας, η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί την επόμενη δεκαετία. Φέτος, μια ανησυχητική έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας εκτιμά ότι πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι μέχρι το 2035.