19
loading

«Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αβάσταχτη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους. Με στριφογυρίζoυν αυτά τα πάθη όπως ένας σίφουνας, μια από ‘δω, μια από ‘κει, σε μια απρόβλεπτη διαδρομή μέσα σ’ ένα ωκεανό μαρτυρίου, συχνά μέχρι τα τελευταία όρια της απελπισίας».

Η παραπάνω πρόταση είναι η αρχή μιας αυτοβιογραφίας. Τη διαβάζεις και ή θα συμφωνήσεις (αντιλαμβανόμενος τι θέλει να πει ο... ποιητής), ή διαφωνείς (αν δεν πάρεις χαμπάρι) ή αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του ανθρώπου που το έγραψε (αν έχεις σκοπό να εμβαθύνεις με περισσότερες αναζητήσεις).

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να αντιληφθείς πλήρως τι γινόταν μέσα στο κεφάλι του ανθρώπου που ήταν ο πλέον φανατικός ενάντια σε κάθε είδους φανατισμό. Αντιφατικό; Μπορεί. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, άλλωστε, δεν ήταν μια απλή περίπτωση ανθρώπου. Ήταν ένας σοσιαλιστής το εύρος της ιδεολογίας του οποίου έφτανε μέχρι τις παρυφές του αναρχοσυνδικαλισμού. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, αφού μιλάμε για εκείνον τον σύγχρονο φιλόσοφο ο οποίος φυλακίστηκε για τη φιλειρηνική του δράση τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιτάχθηκε στον Χίτλερ και ταυτόχρονα στον ολοκληρωτισμό του Στάλιν. Κήρυξε τον πόλεμο στο κράτος των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ και αντιτάχθηκε έμπρακτα στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων καθώς ακόμα και σε μεγάλη ηλικία δεν δίσταζε να λαμβάνει μέρος σε καθιστικές διαμαρτυρίες και πορείες, μπαίνοντας στη μύτη των... μπάτσων.

Έτρωγε όσο ήθελε. Έπινε όσο επιθυμούσε. Κοιμόταν ελάχιστα και αυτό εάν και εφόσον νύσταζε και το κορμί του άρχιζε να τον προειδοποιεί πως θα τον εγκαταλείψει. Καμία σχέση, δηλαδή, με το πρότυπο του σοβαρού και σκληρού φιλοσόφου που έχουμε μέσα στο μυαλό μας. Πρώτος στον χαβαλέ και στον έρωτα. Αλλά ταυτόχρονα απέναντι στην εξουσία για την οποία έλεγε πως «είναι η επίτευξη προμελετημένων αποτελεσμάτων».

Παρ' όλα αυτά, όμως, όπως ο ίδιος έλεγε -με μια μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού- «δεν θα πέθαινα ποτέ για τα πιστεύω μου, γιατί μπορεί να είναι λάθος»! Φιλόσοφος από τη φύση του ο Μπέρτραντ Ράσελ δεν δίσταζε να... τρολαρει (όπως θα έλεγε και ο ίδιος σήμερα) ακόμα και έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη, για τον οποίο έλεγε ότι «θεωρούσε ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερα δόντια από τους άντρες. Αν και παντρεύτηκε δυο φορές, ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να επαληθεύσει αυτήν τη θεωρία ελέγχοντας τα στόματα των συζύγων του».

Η συνταγή για να μη μεγαλώσουμε ποτέ

Ο, βραβευμένος με Νόμπελ, Μπέρτραντ Ράσελ όταν έφτασε σε ηλικία 84 ετών αποφάσισε να κάνει στην ανθρωπότητα ένα μεγάλο δώρο. Έκατσε και έγραψε ένα κείμενο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η απόλυτη συνταγή για το πως μπορεί κανείς να μη μεγαλώσει ποτέ. Αιώνιος έφηβος και ο ίδιος, άλλωστε, πιθανότατα ήταν ο πλέον κατάλληλος για να δώσει τέτοιους είδους συμβουλές. Ή ο πλέον ακατάλληλος δεδομένου πως ο ίδιος έλεγε ότι « οι κακοί φιλόσοφοι μπορεί να έχουν κάποια επιρροή. Οι καλοί φιλόσοφοι ποτέ»! Κι αφού ο ίδιος ήταν ένας καλός φιλόσοφος δεν θα μπορούσε να είχε μια κάποια επιρροή. Αν και κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο, πως δεν το πίστευε. Κι αν δεν το πίστευε τότε γιατί το έγραφε; Θα αναρωτιόταν σωστά κάποιος.

Και για να μη... φιλοσοφούμε και να επανέλθουμε στις συνταγές, ο Μπέρτραντ Ράσελ στο κείμενο του «Πώς να Μεγαλώσετε» από το βιβλίο του «Πορτρέτα από Μνήμης και Άλλες Εκθέσεις», έγραφε (εν είδει πρώτης συμβουλής) πως: «Δεν έχει αξία να ζούμε στις αναμνήσεις, στις μεταμέλειες μας για τις παλιές καλές μέρες ή στην λύπη για φίλους που έχουν πια φύγει από τη ζωή. Οι σκέψεις μας πρέπει να κατευθύνονται προς το μέλλον  και στα πράγματα, για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Η επόμενη συμβουλή που έδωσε ήταν ο καθένας από εμάς να ασχολείται με την ατομικότητά του και ν' αφήνει τον διπλανό του στην ηρεμία του. Προσοχή όμως: Όχι να είναι αυτό που σήμερα αποτελεί παγκόσμιο άθλημα και είναι ο ωχαδερφισμός και ο... παρτακισμός. Απλά να μην τον καταπιέζει και να του δίνει την ελευθερία του. Η προτροπή αυτή πήγαινε (και εξακολουθεί να πηγαίνει) κυρίως προς τους γονείς και τα παιδιά τους.

Για να το κάνουν αυτό ιδιαίτερα οι μεγάλοι έπρεπε να ακολουθήσουν την τρίτη συμβουλή της συνταγής. «Βρείτε κάτι να κάνετε» ή αλλιώς και εις την αγγλικήν «get a life». Όταν έχεις ν' ασχοληθείς με κάτι δεν ασχολείσαι με τους άλλους. Λογικό. Με τον τρόπο αυτό παύεις να έχεις εμμονές. Άρα κερδίζεις χρόνια. Και σε ποσότητα αλλά κυρίως σε ποιότητα.

Αν κάποιος έκανε όλα τα παραπάνω, τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει και την τελευταία συμβουλή. Να ξεπεράσει τον φόβο του θανάτου! Ο Μπέρτραντ Ράσελ έλεγε πως ο φόβος του θανάτου είναι «χυδαιότητα».

Ο ίδιος πίστευε ότι κάθε άνθρωπος είναι ή θα έπρεπε να είναι σαν ένας ποταμός, ο οποίος είναι «μικρός στην αρχή, στενά περιορισμένος στις όχθες του και ορμάει παθιασμένα δίπλα από τους βράχους και πάνω στους καταρράκτες. Σταδιακά, ο ποταμός πλαταίνει, οι όχθες υποχωρούν, τα νερά του κυλάνε πιο ήρεμα και στο τέλος, χωρίς κανένα ορατό όριο, γίνεται ένα με τη θάλασσα και χωρίς κανένα πόνο χάνει την ατομικότητα του».

Οι 10 εντολές του δασκάλου προς τους μαθητές

Τον Δεκέμβριο του 1951 ο Μπέρτραντ Ράσελ έγραψε στους New York Times ένα άρθρο με τίτλο «The Best Answer to Fanaticism–Liberalism; Its calm search for truth, viewed as dangerous in many places, remains the hope of humanity» («Η καλύτερη απάντηση στο φανατισμό- φιλελευθερισμό: είναι η ήρεμη αναζήτηση της αλήθειας που τον χαρακτηρίζει, θεωρείται επικίνδυνη σε πολλά μέρη και παραμένει ελπίδα για την ανθρωπότητα»).

Παρέδιδε, λοιπόν, στις επόμενες γενεές τον εξής δεκάλογο ο οποίος ονομάστηκε και «ορθολογικός δεκάλογος»:

1. Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα.
2. Μην νομίζεις ότι αξίζει να προχωρήσεις στην απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων, γιατί τα στοιχεία σίγουρα θα έρθουν στο φως.
3. Ποτέ μην προσπαθείς να αποθαρρύνεις τη σκέψη, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιτύχεις.
4. Όταν σου εναντιωθούν, ακόμα και αν είναι ο σύζυγος ή τα παιδιά σου, προσπάθησε να το ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι ασκώντας εξουσία, γιατί μια νίκη που βασίστηκε στην εξουσία δεν είναι πραγματική, είναι απατηλή.
5. Μην έχεις κανένα σεβασμό για την εξουσία των άλλων, γιατί πάντα θα υπάρχουν αντίθετες, προς αυτήν, εξουσίες που μπορεί να βρεθούν.
6. Μην χρησιμοποιείς εξουσία για να καταπιέζεις απόψεις που νομίζεις ότι είναι επιβλαβείς, γιατί αν το κάνεις, οι απόψεις θα καταπιέσουν εσένα.
7. Μην φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε «άποψη» που είναι τώρα αποδεκτή ήταν κάποτε εκκεντρική.
8. Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία απ’ ότι στην παθητική συμφωνία, γιατί αν εκτιμάς την ευφυΐα, όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται βαθύτερη συμφωνία από την δεύτερη.
9. Να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης ακόμα και αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείς να την κρύψεις.
10. Μην αισθάνεσαι ζήλια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Καλά τα λέει ο φιλόσοφος αλλά λίγο εκεί με τα νόμπελ μας τα χαλάει

 2. avatar Nikath13

  Μιλάμε αυτή τη στιγμή για τον Ράσελ, ένα πολύ μεγάλο μυαλό, ο άνθρωπος που θεμελίωσε τη Λογική, όπου μαθητές του συνέχισαν αυτό το έργο του. Προσπάθησε να αποδείξει ότι 1+1=2 και τελικά χάθηκε σε κυκεώνα αυτοαποδειξεων. Ήταν πολύ μεγάλο μυαλό για να τον κρίνουμε έτσι επιφανειακά

  1. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

   ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΟΥΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΘΩ
   εκρινα αποκλειστικα αυτα που το μπηστ μου παρουσιασε ως αποσταγμα των σκεψεων του
   τον ΔΕΚΑΛΟΓΟ- ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ\'\'\' ΓΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ\'\'\'
   και μονο το ακουσμα της λεξης φιλοσοφος μου προκαλει αποστροφη
   χλευη και μονο χλευη εχω για οποιον δηλωνει ή αποδεχεται σιωπηλα να τον αποκαλουν φιλοσοφο.

   1. avatar Nikath13

    Δυστυχώς η επιφανειακή περίληψη δεν μπορεί να αποδώσει το ποιος ήταν και ποίο το έργο τού. Επίσης δηλώνω ότι εγώ είμαι εγώ και μόνο και καμία σχέση με άλλο ψευδώνυμο

   2. avatar criskalts

    Μα, ΚΑΙ ο Nikath13 είμαι εγώ, πως σου ξέφυγε αυτό ρε αστραπόγιανε, ρε μάντη Σάχλα;;;
    ΚΟΠΡΙΑ

 3. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

  Μην είσαι σίγουρος για τίποτα....αλλά ψάξε σχολαστικά για την αλήθεια...για την οποία δε θασαι σίγουρος...
  Μην έχεις σεβασμό στην εξουσία των άλλων αλλά μη χρησιμοποιείς εξουσία σου σε άλλους ...που πρέπει να μη τη σεβονται
  Βρες ευχαρίστηση στη διαφωνία παρά τη παθητική συμφωνία ανεξάρτητα αντικειμένου...εσύ να διαφωνεις
  Αγάπη ....
  Έρωτας...,
  Θάνατος.....
  Βρες να κάνεις κάτι γιατί μόνο έτσι δεν ασχολεισαι με τους άλλους...
  βασικά μόνο όταν βγάζεις τον Διαμαντή βόλτα δεν ασχολείσαι με τους άλλους....
  Τελικά τουδωσαν Νόμπελ.
  Νόμπελ ηλιακό θερμοσίφωνα φαντάζομαι....σπουδαιος θερμοσιφωνας
  Πολλά ήξερε και αναμφίβολα τα θεμελιωνε....
  Αν ήταν εδώ θα τον ρωταγα το τι φταίει που δεν ανέβηκαν τα στιχάκια μου για τον πασοκολογιώτατο Βαγγέλα χτες.
  Φταίει που στη βάρδια ήταν το βουλτεψοπαιδο το πιπιλοθρεμενο ή που το μπηστ έχει γίνει μπάτε σκύλοι αλεστε απ\' τους καλτσοχακεραδες του χρυσογαλανου αυγού;;
  Ακούω ποδοβολητα βλέπω ροζ πλαίσια, δε περνάει Νικ ,σελίδες πάνε κι έρχονται....αναδυόμενα καταδυομενα κολυμπηθροξυλα
  Γενικώς του χακερα το κάγκελο,φαντάζομαι καθώς δαχτυλογράφω στην οθονιτσα ο καλτσοπαπαχαφιες μου παίρνει μεταξύ πολλών άλλων βιομετρικών και αποτυπώματα.....
  είστε και σεις για Νόμπελ...εκεί στο μπηστ σύντροφοι.
  φιλόσοφος...λατρεμένη έννοια....λατρεμένη φιλια ,παραφιλία για την ακρίβεια...

  1. avatar criskalts

   Ανίατη ασθένεια η οξεία περιφρουρίαση, κάτι σαν τα αυτοάνοσα...
   Ε, τι να περιμένει κανείς από χαζοντάβανο που ήθελε να κάνει παντιέρα του για να \"ταπώσει\" κάποιον που έκανε ένα υποτίθεται ορθογραφικό λάθος (καλλίτερα) και ένα υποτίθεται εννοιολογικό (μιθριδατισμός)...
   Αυτός είσαι ρε Αστραπόγιαννε, τα υπόλοιπα που γράφεις τι μεγαλύτερη αξία μπορεί να έχουν από τα σκύβαλα;;
   ΚΟΠΡΙΑ

  2. avatar Stateless

   Μην αισθάνεσαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σίγουρος για τίποτα. Το απόλυτα είναι το θέμα και όχι η σιγουριά.
   Ναι η εξουσία είναι κακό πράγμα όταν επιβάλλεται. Αν δεν επιβάλλεται παύει να είναι και εξουσία. Η επιβολή είναι το θέμα και όχι η εξουσία.
   \"Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία απ’ ότι στην παθητική συμφωνία\"
   Κάλιο ώρα εσύ που μεσ\'τη τρελή \"χαρά\" διαφωνείς και με τα έντερά σου
   Η ευφυΐα είναι και εδώ το θέμα. Αν διαφωνείς μόνο και μόνο για να διαφωνείς τότε παύει η ευφυΐα.
   3 δοκάρια, καλά τα πήγες.

   1. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

    ακου ΚΑΛΤΣΟΧΑΚΕΡΑ κλεφτη νικ και λογαριασμων
    η εξουσια εμπεριεχει την επιβολη ,κειτε εξουσιαζεις τριτον ειτε τον \'\'\'διαμαντή\'\' σου
    μονο διαταραγμενοι σα του λογου σου ταυτιζουν την εξουσια με την πειθω.
    ΟΥΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ παρα μονο σε κατι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βενιζελους, ινδαλματά σου τρολ
    Ενα ον που δεν ξερει καν πως προεκυψε τι ρολο βαραει ποια ειναι η θεση του στο όλον και κυριως στα ματια του διπλανου κοιτιεται για να αποκτησει οντοτητα ειναι γελοιο να μιλα για αληθεια σιγουρια και απολυτως
    ολα τα απολυτως του ειναι φτιαγμενα απο τον ιδιον και μονο για τον ιδιον
    παιζει μονοτερμα στο γηπεδακι του και παριστανει τον σουτερ και τον τερματοφυλακα...
    αντε παιξε με την αλλη σου προβιά ως θεος καλτσα κλπ κλπ ως συνηθιζεις φρικιο, εσυ μονο για \'\'\'αρτιμελή πακετα\'\'\' εισαι και για το πως μπαινει σωστα το χαρτι τουαλετας στον κυλινδρο.
    φρικιο ΧΑΚΕΡΟΚΛΕΦΤΗ.

    1. avatar Stateless

     Όχι ότι κατάλαβα και τίποτα από αυτά, αλλά αυτό που δε κατάλαβα καθόλου είναι το \"καλτσοχακερας\" και το \"Θεός κάλτσα\"!!!

     1. avatar criskalts

      Ρε στατέλη, δεν κατάλαβες οτι μιλάς με μυαλόαραιό χυλό;;;
      Αυτό το (hazo)τρόλι μόνο κράξιμο θέλει.
      Θυμάσαι ένα θέμα όπου ενός πατέρα του έπεσε το παιδί από τους ώμους και χτύπησε σοβαρά;;
      Ε, λοιπόν σε εκείνο το θέμα ΑΚΟΜΑ κι εσύ πήρες δεκάδες θετικές (μία στις χίλιες φορές δλδ), αλλά ο ποιητής της ούρδας ήταν ο ΜΟΝΟΣ που πήρε δεκάδες αρνητικές και ΜΟΝΟ.
      Κατάλαβες γιατί μιλάω για μυαλό κλούβιο αβγό από τις περιφρουρήσεις;;;

   2. avatar Nikath13

    Τι στα 3 κόρνερ πέναλντι; Σαν το χτεσινό της Λίβερπουλ;

    1. avatar Stateless

     Τι παλτό ήταν αυτό το χθεσινό? Αφού με έκανε να πω \"πιο ενδιαφέρον έχει ο χαζοκολοκυθοτετοιος\"

     1. avatar Nikath13

      Καινούριος ορισμός του πέναλτι... Το στήθος είναι προέκταση του χεριού

     2. avatar criskalts

      Στατέλης=criskalts=χακεράς...
      Ρε, αυτός είναι πιο hazos και από τις μύγες τσε-τσε.

  3. avatar Nikath13

   Μαθηματικός, φανατικός άθεος, θεμελιωτής της Λογικής.

   1. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

    ενας που οπως διαβασα εδω κηρυτει \'\'\'μην εχεις σεβασμο στην εξουσια των αλλων\'\'\'
    ξερναει στο ακουσμα της λεξης \'\'νομπελ\'\' αναλογιζομενος την προελευση των χρηματων του επαθλου,μ και κυριως το τι απαρτιζει το κονκλαβιο που απονεμει αυτο το \'\'\'βραβειο\'\'\' σε μπους τζουνιορ idiot μακεςλαρηδες ως υπερμαχους ειρηνης
    φιλοσοφια ... η κοιινωνικως αποδεκτη και ενιοτε προσοδοφορος παραφιλια.

   2. avatar criskalts

    Ξινίλα ο τρολολάκης, τι νόμιζες ότι θα την γλιτώσεις επειδή είστε της ίδιας συνομοταξίας;;;
    Σε λίγο θα πει ότι εσύ κι εγώ είμαστε το ϊδιο άτομο... και ευφυής ο ποιητής της ούρδας...

   3. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

    δε βρηκα τιποτα το ελλογο σαυτα που μου παραθεσε το μπηστ
    μπορεις να τα αντικρουσεις αυτα που εγραψα, αντι να μου παραθετεις τιτλους του

Παρακαλούμε περιμένετε ...