Την ανάπτυξη ενός στρατού τεχνητής νοημοσύνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αυτόνομα οπλικά συστήματα (killer robots) σχεδιάζουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ προκειμένου, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την Κίνα.

Η αποκάλυψη του σχεδίου έρχεται την ίδια στιγμή, που ο κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου ψυχρού πολέμου, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής ASEAN+3  των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στη Τζακάρτα.

Το σχέδιο, που αποκαλείται «Replicator» και αναπτύσσεται από το υπουργείο Άμυνας, θα σκιαγραφήσει η Κάθλιν Χικς. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας αναμένεται να δώσει μια συνοπτική περιγραφή ορισμένων εκ των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων ικανοτήτων που επιδιώκει να αναπτύξει το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο αμυντικό πρόγραμμα προβλέπει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για αυτόνομα συστήματα προκειμένου να εντοπίζει να προσβάλλει εχθρικούς στόχους, ενώ πιθανότατα θα περιλαμβάνει και θαλάσσια και εναέρια drones.

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επιδιώκουν να συμβαδίσουν με τον ταχέως αναπτυσσόμενο στρατό της Κίνας εν μέσω ανησυχιών ότι η γραφειοκρατία του Πενταγώνου καθυστερεί σημαντικά τα οπλικά συστήματα αιχμής.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε εάν χρειαστεί καθώς η Κίνα δεν θα μας περιμένει», είπε η Κάθλιν Χικς κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τρίτη, στέλνοντας μήνυμα για τους σχεδιασμούς του Πενταγώνου.

Μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που επιδεικνύει η Task Force 59, το δίκτυο drones και αισθητήρων του Αμερικανικού Ναυτικού που έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του Ιράν στη Μέση Ανατολή. 

«Φανταστείτε κατανεμημένα αυτόνομα οπλικά συστήματα να επιπλέουν, που τροφοδοτούνται από τον ήλιο και άλλους – ουσιαστικά απεριόριστους – πόρους, γεμάτα με άφθονους αισθητήρες, αρκετούς ώστε να μας δίνουν νέες, αξιόπιστες πηγές πληροφοριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο».

Άλλες δυνατότητες που εξετάζονται είναι αυτόνομα επίγεια συστήματα για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης, διαστημικά αυτόνομα συστήματα τα οποία θα ήταν τόσο πολλά που θα ήταν δύσκολο για έναν αντίπαλο να τα καταστρέψει και αυτόνομα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αμυνθούν σε εισερχόμενους πυραύλους.

Τα αυτόνομα συστήματα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων και την εμπλοκή με αυτούς και μπορούν να περιλαμβάνουν αυτόνομα drones σε αέρα και θάλασσα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει επενδύσει εδώ και καιρό σε τέτοια συστήματα —συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων μη επανδρωμένων πλοίων και αεροσκαφών. 

Τα εν λόγω αυτόνομα μη επανδρωμένα drones είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία που δοκιμάζεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι Wall Street Journal, το πρόγραμμα «καθοδηγείται» από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κίνα στον στρατιωτικό τομέα. Το Πεκίνο, σημειώνεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, έχει αναπτύξει πλέον περισσότερα πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε αυτόνομα οπλικά συστήματα.

Μια έκθεση του Πενταγώνου του 2022 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «εμφανίζει αυξανόμενο αριθμό αυτόνομων οπλικών συστημάτων», συμπεριλαμβανομένου «ενός σημαντικού όγκου ανάπτυξης που δείχνει προσπάθειες για την παραγωγή ικανότητας σμήνους για επιχειρήσεις».

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχουν ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με την πρωτοβουλία του Πενταγώνου τα οποία παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον αξιοποιούνται επαρκείς πόροι για την επίτευξη του στόχου.

«Το εύρος των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αν και μια εξαιρετική αρχή, θα παρείχε περιορισμένο αριθμό από τα θαλάσσια drones που πραγματικά χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια αληθινή δύναμη αποτροπής ενάντια στην Κίνα και τους άλλους αντιπάλους», δήλωσε ο Κέβιν Ντέκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ocean Aero, η οποία αναπτύσσει αυτόνομα συστήματα. «Πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου και πρέπει να ξεκινήσουν τώρα», τόνισε.

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να προετοιμάσει έναν κατάλογο αρχικών επενδύσεων πριν από το τέλος του έτους με βάση αυτά που οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών και οι διοικητές του στρατού εκτιμούν ότι χρειάζονται. Η Χικς είπε ότι η χρηματοδότηση για το Replicator θα προέλθει από υπάρχοντα κεφάλαια και το κόστος του εκτιμάται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια». Το τελευταίο αίτημα στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου περιλαμβάνει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τεχνητή νοημοσύνη για το έτος 2024.