Το τελευταίο τριήμερο της χρονιάς σε λίγο καιρό πλησιάζει και όσοι είναι αρκετά προνοητικοί, οργανώνονται από τώρα (ή έχουν οργανωθεί ήδη).

Αν δεν είστε ιδιαιτέρως λάτρεις των χωριών, η χώρα μας διαθέτει και εκπληκτικές πόλεις για ένα city break που τα έχει όλα. Ακολουθούν τρεις προτάσεις που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας.

Βόλος

Με ξεχωριστή γοητεία, ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο, ο Βόλος είναι ένας προορισμός που μπορεί να σας προσφέρει πολλές εμπειρίες.

Ένα τριήμερο είναι αρκετό για να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, να περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείτε στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτίρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στην πόλη πραγματικά απολαυστική. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου είναι η αγορά, η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτίρια και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα.

Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο, μαζί με τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη –και πλέον σημείο αναφοράς για το Βόλο– συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών.

Καλαμάτα

Εδώ και λίγα χρόνια συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου για τους weekenders της Αθήνας και όχι μόνο. Με τον καινούριο δρόμο να την φέρνει ακόμη πιο κοντά στην Αθήνα και χαρακτηριστικό ατού τη της στρατηγική τοποθεσία της, μπορεί εύκολα να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας με τις υπόλοιπες ομορφιές του νομού.

Η Καλαμάτα, λοιπόν, είναι μια ζωντανή πόλη με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Η πόλη χωρίζεται στο παραλιακό μέτωπο με την περαντζάδα (σημείο αναφοράς της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ιστορικό κέντρο με το κάστρο (τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

Διαθέτει, επίσης, μαρίνα, όπου αράζουν πολυτελή ιστιοπλοϊκά και σκάφη. Στην περιοχή της, μάλιστα, θα βρείτε και κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια και ψαροταβέρνες της πόλης.

Έχοντας την ως ορμητήριο θα επισκεφτείτε και θα ανακαλύψετε από κοντά την ιδιαιτερότητα της Μεσσηνιακής Μάνης, με απαραίτητες στάσεις τη Στούπα και την Καρδαμύλη, ενώ επιβεβλημένη στάση για φρέσκο ψάρι αποτελεί το γραφικό και μικροσκοπικό ψαροχώρι των Κιτριών.

Ιωάννινα

Η μυστηριακή και διαφορετική ατμόσφαιρά τους –για την οποία, άλλωστε, και φημίζονται– είναι ένας από τους λόγους που παρακινούν σχεδόν όλους τους επισκέπτες των Ιωαννίνων να τα προτιμήσουν για ένα ξεχωριστό και διαχρονικό city break.

Σημείο αναφοράς για την πόλη και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της η λίμνη Παμβώτιδα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρυλική ιστορία της κυρά Φροσύνης. Μέσα στη λίμνη υπάρχει μικρό νησί, στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τόπος δολοφονίας του Αλή Πασά.

Από την άλλη, η ζωντανή καστροπολιτεία των Ιωαννίνων αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα. Μόλις περάσετε την μεγάλη πύλη του μια άλλη εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η πόλη των Ιωαννίνων φημίζεται για τις εξαιρετικές προτάσεις φαγητού, ενώ η τοπική κουζίνα με τις πίτες και τα γλυκά της περιοχής να κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.