Τα εμβόλια που αφορούν τον κορονοϊό δεν βρίσκονται μακριά από την  κυκλοφορία τους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το κύμα παραπληροφόρησης που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του.

Έτσι, δημιούργησαν το Full Fact, ένα φορέα ελέγχου της παραπληροφόρησης αλλά και προσφοράς αξιόπιστων δεδομένων, σε συνεργασία με κυβερνητικές αρχές και φορείς ελέγχου δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός αυτός αποτελείται από τους εξής:

-Department for Digital, Culture, Media and Sport (Ηνωμένο Βασίλειο)

-Privy Council Office (Καναδάς)

-Facebook

-Twitter

-Google

-Reuters Institute for the Study of Journalism του Oxford University

-First Draft (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία)

-International Fact-Checking Network

-Africa Check (Νότια Αφρική, Νιγηρία, Κένυα, Σενεγάλη)

-Boom (Ινδία)

-Chequeado (Αργεντινή)

-Maldita.es (Ισπανία)

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο οργανισμός θα επηρεάσει την πολιτική των social media ή αυτά θα συνεχίσουν να κινούνται βάσει του σχεδιασμού που υφίσταται.

Για παράδειγμα το Facebook έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύει διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να εμβολιαστεί. Από την άλλη όμως έχει επιτρέψει τη διασπορά των groups με θεωρίες συνομωσίας εμβολίων σε Facebook και Instagram. Αντίστοιχα, το YouTube είπε πως θα κάνει ban οποιαδήποτε παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, αλλά δε θα αφαιρεί videos τα οποία απλά εκφράζουν ανησυχία. Τέλος, το Twitter θα προωθήσει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, αλλά δε θα πάρει μέτρα αντιμετώπισης θεωριών συνομωσίας.

Ωστόσο η υπερβολική απαγόρευση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η First Draft, μία μη κερδοσκοπική η οποία ερευνά την παραπληροφόρηση στα social media είχε τονίσει πως το fact-checking και ο έλεγχος μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.