Νέους περιορισμούς στο Twitter επέβαλε ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Έλον Μάσκ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους χρήστες, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με όρια στα πόσα tweets μπορούν να διαβάσουν την ημέρα. Παράλληλα, κάθε άτομο που δεν έχει προφίλ αποκλείστηκε από τη δυνατότητα ανάγνωσης αναρτήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάσκ, οι εν λόγω «προσωρινοί» περιορισμοί, για τους περίπου 200 εκ. χρήστες, επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή – συλλογή πολύτιμων δεδομένων και χειραγώγηση του συστήματος. Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις, φαίνεται πως η αναφορά του Μασκ συνδέεται με την χρήση αυτοματοποιημένων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν να συγκεντρώνουν διαθέσιμα δεδομένα από έναν ιστότοπο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρώτον ο κάθε χρήστης θα πρέπει να συνδέεται στο Twitter για να βλέπει αναρτήσεις. Προηγουμένως, ακόμη και άτομα χωρίς προφίλ στην πλατφόρμα μπορούσαν να δουν τα tweets. Επίσης οι μη επαληθευμένοι χρήστες (δηλαδή αυτοί που δεν καταβάλουν συνδρομή) θα μπορούν να βλέπουν μόλις 600 tweets την ημέρα (αργότερα ανακοινώθηκε πως ο αριθμός θα αυξηθεί στα 1.000).

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως πίσω από τις κινήσεις του Μάσκ βρίσκεται στην πραγματικότητα το σχέδιο του για μετατροπή του Twitter σε συνδρομητική υπηρεσία – αρχικά με 8 δολάρια το μήνα – ώστε να ενισχύσει τα έσοδα που κατέγραψαν σημαντική πτώση από τότε που το απέκτησε έναντι 42 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν κάποιος καταβάλει συνδρομή, αποκτήσει δηλαδή πρόσβαση στο λεγόμενο Twitter Blue, ο αριθμός των tweets που μπορεί να δει ημερησίως ανεβαίνει στις 10.000.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλον Μάσκ ήδη έχει απολύσει περίπου τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού και πάλι επικαλούμενος τη μείωση του κόστους και την «αποτροπή χρεοκοπίας». Οι διαφημιστές έχουν περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες τους στο Twitter εν μέρει λόγω των αλλαγών, αλλά και της ενίσχυσης μηνυμάτων μίσους που έχουν προκαλέσει την ενόχληση μεγάλου μέρους των χρηστών και την «μετεγκατάστασή» τους σε άλλες πλατφόρμες. Πρόσφατα ο Μάσκ προσέλαβε τη Λίντα Γιακαρίνο, επί σειρά ετών στελέχους της NBC Universal, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά τους διαφημιστές.

Μετά τις ανακοινώσεις πλήθος χρηστών έκαναν καταγγελίες για προβλήματα στην πρόσβαση ή για μηνύματα «υπέρβασης ορίου ποσοστού». Σε πολλά μέρη του κόσμου, στα trends, εμφανίστηκε το hashtag #TwitterDown να γίνει τάση σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αρχικά οι περιορισμοί παρακάμφθηκαν με τη χρήση του TweetDeck, ωστόσο από τη Δευτέρα κόπηκε η πρόσβαση και στις ροές της «feed reader» υπηρεσίας του twitter.

Οι αλλαγές που εφαρμόζει ο Μάσκ, όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του ο Guardian, αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό όσους χρησιμοποιούν το Twitter ως πηγή πληροφόρησης και έκτακτων ειδήσεων. Μέχρι πρόσφατα, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις, παρέμενε σε μεγάλο βαθμό λειτουργικό και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών δεν το είχε εγκαταλείψει. Όμως οι νέες αλλαγές ενδεχομένως να αποδειχθούν καταλυτικές για την αναζήτηση μιας εναλλακτικής πλατφόρμας.

Είναι ενδεικτικό πως πρόσφατα ο πρώην CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, παρουσίασε την εφαρμογή Bluesky, που έχει παρόμοια εμφάνιση και λειτουργία με το Twitter. Προς το παρόν η έκδοσή της είναι δοκιμαστική, όμως φαίνεται πως αρχίζει να κερδίζει το ενδιαφέρον των χρηστών και οι εγγραφές της αυξήθηκαν μετά τις ανακοινώσεις του Μασκ. Επίσης υπάρχει ήδη το Mastodon, ενώ όπως γράφει ο Guardian και η Meta – η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram – ετοιμάζει τη δική της παρέμβαση για να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τις εξελίξεις στο Twitter.