Αλλαγή ήδη; Πιθανό, πολύ πιθανό, αλλά σε κάθε περίπτωση περίεργο και ανησυχητικό έπειτα από μόλις μια αγωνιστική. Η ήττα στο Ούντινε δεν επηρεάζει φυσικά αυτή τη στιγμή τη βαθμολογία (αν και πέρυσι ήταν οι βαθμοί που χάθηκαν σε κάτι τέτοια παιχνίδια αυτοί που στοίχισαν την έξοδο στο Champions League), αλλά επηρεάζει σε ό,τι αφορά την τακτική. Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη, αν και δεν το είπε ξεκάθαρα, ο Μάρκο Τζαμπάολο έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η Μίλαν χρειάζεται -και γρήγορα- μια ανανέωση στη διάταξη της στο γήπεδο τακτικά, όχι σε επίπεδο προσώπων. Από εκεί και πέρα, φυσικά, όταν επιστρέψει ο Τεό Ερναντές, με τον Μπενασέρ έτοιμο να αγωνιστεί και τον Λεάο πειθαρχημένο τακτικά, θεωρητικά όλα θα είναι πιο εύκολα, αλλά τώρα θα πρέπει να αλλάξει “ένδυμα” η ομάδα. Το 4-3-1-2, σύστημα που ιστορικά χρησιμοποιούν οι ομάδες του Τζαμπάολο, φαίνεται να αντικαθίσταται από το 4-3-3, σύστημα που έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας των Ροσονέρι.

Η ΚΟΥΡΑΣΗ – Μια επιστροφή στο παρελθόν που θα προκαλέσει αίσθηση επειδή έχουν διεξαχθεί μόνο 90 λεπτά από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, επειδή ο Τζαμπάολο είναι ένας “φονταμενταλιστής” των πιστεύω του στην τακτική και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι είναι αυτός που σκέφτεται να το αλλάξει, και επειδή όλη η στρατηγική στη μεταγραφική περίοδο έγινε -προφανώς- με το σκεπτικό του 4-3-1-2 ως σύστημα της ομάδας. Οπως, για παράδειγμα, η υπόθεση Κορέα. Τι είναι αυτό που δε δουλεύει, όμως, στο σύστημα του προπονητή των Ροσονέρι; Γιατί όσα πολύ καλά στοιχεία φάνηκαν στα φιλικά του καλοκαιριού μοιάζουν ήδη με μακρινή ανάμνηση; Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι φαίνεται πως υπάρχουν εμφανή προβλήματα σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση. Κάτι που στο τελευταίο φιλικό με την Τσεζένα έμεινε ως αίσθηση και στο Ούντινε ήταν ξεκάθαρο: Η Μίλαν φαινόταν ανισόρροπη, με κουρασμένα πόδια, εμφανώς πίσω από την Ουντινέζε στη φυσική κατάσταση. Κάτι που προφανώς επηρεάζει και το τακτικό κομμάτι. Η ευκολία στις κινήσεις της ομάδας, στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της που φαινόταν στα φιλικά του International Champions Cup, έχει δώσει τη θέση του σε μια κυκλοφορία της μπάλας δυσκίνητη, αργή. Πρακτικά, η Μίλαν έχει κάνει την ανάποδη πορεία: Φρέσκια στα πρώτα φιλικά και βαριά με την έναρξη των επίσημων αγώνων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ – Πέραν αυτού, η δομή της ομάδας δε δείχνει σταθερή αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν -όπως φαίνεται- και προβλήματα τακτικής, όπως και ερμηνείας των ρόλων. Ο Σούσο, για παράδειγμα, αφού πρώτα έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του trequartista, έκανε τώρα βήματα προς τα πίσω και ειδικά στο ψάξιμο των χώρων, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα ελευθερωθεί από τα μαρκαρίσματα. Κάτι, δηλαδή, που σε αυτόν τον ρόλο είναι θεμελιώδες. Τη στιγμή που ο Ισπανός μπλοκάρεται (συχνά αρκεί να πέσει και δεύτερος πάνω του), το 4-3-1-2 χάνει την ιδιαιτερότητα του. Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι κινήσεις των επιθετικών. Χτυπάει αμέσως στο μάτι, επομένως, ότι ο Καστιγέχο είναι εξτρέμ και όχι δεύτερος επιθετικός, ενώ ο Πιόντεκ δεν καταφέρνει να κάνει τις σωστές κινήσεις και -ειδικά αυτό- μένει πολύ λίγο στην περιοχή επειδή ψάχνει τους χώρους για τις κινήσεις, με συνέπεια να μένει τελικά μακριά από την αντίπαλη εστία. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τους πλάγιους μπακ, οι οποίοι είναι πολύ μπλοκαρισμένοι. Η Μίλαν ψάχνει κυρίως την ανάπτυξη του παιχνιδιού της από τον άξονα, “παραιτούμενη” από την ανάπτυξη μέσω των άκρων και έτσι, παράλληλα, αφήνει τις πτέρυγες στον αντίπαλο. Το Σάββατο, στο San Siro, έρχεται η Μπρέσια που ξεκίνησε με νίκη στη Σαρδηνία επί της Κάλιαρι και ο Diavolo είναι ήδη στο σημείο που δεν μπορεί να κάνει λάθος ξανά. Θα δούμε, επομένως, ποιο “ένδυμα” θα αποφασίσει να φορέσει…

Πηγή: gazzetta.gr