Γιος εφοριακού, ο Νίκος Μαζιώτης, ανήκει στη νέα γενιά τρομοκρατών, με συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και τη δράση του να ξεκινά από την νεαρή ηλικία των 20 ετών.

Στις 15 Μαΐου του 1991 δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης και αρνείται να καταταχθεί στον Ελληνικό Στρατό για να υπηρετήσει τη θητεία του. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε έναν χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ένα χρόνο μετά συλλαμβάνεται και πάλι για τον ίδιο λόγο. Μετά από πολυήμερη απεργία πείνας αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Οι συλλήψεις όμως, για διαφορετικούς λόγους, συνεχίζονται. Τον Νοέμβριο του 1995, ο Μαζιώτης βρίσκεται ανάμεσα στους 500 καταληψίες που συλλαμβάνονται στην εκκένωση του Πολυτεχνείου, το πρωί της επομένης της επετείου. Για αυτή του την πράξη καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή.

Στις 13 Ιανουαρίου 1998 η αστυνομία συλλαμβάνει ξανά τον Μαζιώτη. Το αποτύπωμά του βρέθηκε σε μονωτική ταινία από τη βόμβα που είχε εντοπιστεί έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στην οδό Μιχαλακοπούλου στις 5.12.1997, την τοποθέτηση της οποίας αναλαμβάνει η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός.

Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες «απόπειρα έκρηξης», «προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών» και «διακεκριμένη κατοχή όπλων και εκρηκτικών».

Ο Μαζιώτης καταδικάζεται πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση, αλλά εκτίει μόνο 3,5 χρόνια και αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 2001.

Ακολουθεί η ίδρυση του «Επαναστατικού Αγώνα» του 2003, ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, όπου συμμετείχε στην πρώτη επίθεση της Οργάνωσης με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ξεχωρίζουν επίσης οι επιθέσεις στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη στο Λυκαβηττό και εκείνη με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που χτύπησε τον αμερικανικό θυρεό. Η δράση της οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν οι Λάμπρος Φούντας και Παναγιώτα Ρούπα, συνεχίζεται για έντεκα χρόνια.

Αναλυτικά τα χτυπήματα:

Μάρτιος του 2004:
Τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Citibank, στο Ν. Ψυχικό.

Μάιος του 2004: Τριπλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

Οκτώβριος του 2004:
Αποτυχημένη απόπειρα χτυπήματος με ενσύρματη βόμβα εναντίον μιας κλούβας των ΜΑΤ και ενός μικρού βαν της ΕΛ.ΑΣ. στην γέφυρα της Π. Ράλλη.

Ιούνιος του 2005:
Βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς.

Δεκέμβριος του 2005: Παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών πολιτών.

Μάιος του 2006: Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, στη γειτονιά του Γ. Βουλγαράκη, στον Λυκαβηττό.

Ιανουάριος του 2007: Ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Απρίλιος του 2007: Μέλη της οργάνωσης γαζώνουν με αυτόματο όπλο το Α.Τ. Περισσού.

Οκτώβριος του 2008: Τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το κτίριο της «Shell» στο Π. Φάληρο.

Δεκέμβριος του 2008: Πυρά εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί.

Ιανουάριος του 2009: Επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.

Φεβρουάριος του 2009: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.

Μάρτιος του 2009: Έκρηξη στη Citibank της Ν. Ιωνίας.

Μάιος του 2009: Επίθεση κατά του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη.

Σεπτέμβριος του 2009: Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών στη λεωφόρο Αθηνών. Εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Απρίλιος του 2014: Με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκαλείται ισχυρότατη έκρηξη έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Μαζιώτης φέρεται να έκανε τέσσερις ή πέντε ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο βίντεο της ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο πέρυσι, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, η φιγούρα του ξεχωρίζει ανάμεσα στους πέντε ένοπλους οι οποίοι άρπαξαν 418.000 ευρώ.

Ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα είχαν συλληφθεί μαζί με ακόμη τέσσερα άτομα το 2010, μετά την αιματηρή στην περιοχή της Δάφνης, μεταξύ αστυνομικών και του 35χρονου βιολόγου Λάμπρου Φούντα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο θάνατος του Φούντα έριξε στα δίχτυα των αστυνομικών εκτός από τους Μαζιώτη και Ρούπα και τους Βαγγέλη Σταθόπουλο, Χριστόφορο Κορτέση, Σαράντη Νικητόπουλο και Κωνσταντίνο Γουρνά. Μαζιώτης και Ρούπα τελικά προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά εκμεταλλεύθηκαν τη δικαστική αδράνεια και αποφυλακίστηκαν μετά την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης.

Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Τελευταίο ραντεβού ήταν στις 20 Ιουνίου του 2012, παραταύτα κανένας από τους δύο εμφανίστηκε.

Ο Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας, σε αντίθεση με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα η οποία καταζητείται.