Την τεχνολογία από το μακρινό 2004 διατηρεί έως και σήμερα η Ελληνική Αστυνομία στις επικοινωνίες της, κάτι που δεν τις καθιστά, όπως αντιλαμβάνεστε, και τις… ασφαλέστερες στον κόσμο. Είκοσι και πλέον χρόνια είναι αρκετά για τέτοιου είδους συστήματα που μπορεί να ήταν σύγχρονα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά στις μέρες μας, με τις εξελίξεις στις επικοινωνίες να τρέχουν με αλματώδη ταχύτητα, φαντάζουν απαρχαιωμένα και κυρίως διάτρητα.

Υπάρχουν συχνά διακοπές σήματος, τυχαίες συνακροάσεις και το πιο σοβαρό, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος οι συνομιλίες των Αρχών να παρακολουθούνται από τρίτους. Σήμερα, ξένες μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες ή ακόμα και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν στη διάθεσή τους πολύ εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν με ευκολία τα παλιά συστήματα επικοινωνίας. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στις επιχειρήσεις των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και στην ασφάλεια του ίδιου του κράτους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζουν τώρα ένα νέο, υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνίας, που υπόσχεται να αλλάξει εντελώς το τοπίο. Το σχέδιο προβλέπει τρεις πολύ σημαντικές βελτιώσεις, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Πρώτον, το νέο δίκτυο θα προσφέρει απόλυτη ασφάλεια στις συνομιλίες. Όλες οι επικοινωνίες θα είναι κρυπτογραφημένες, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να τις παρακολουθήσει ή να τις υποκλέψει. Για να γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη «επικοινωνιακή ομπρέλα» που θα συνδυάζει διαφορετικές τεχνολογίες. Μέσα σε αυτή την ομπρέλα θα μπουν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, τα νέα δίκτυα DMR, τα εμπορικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όπως το LTE και το 5G, αλλά και δορυφορικές λύσεις για περιπτώσεις που μπορεί να χαθεί κάθε άλλη επικοινωνία. Η βάση για όλα αυτά θα είναι το σημερινό δίκτυο κεραιών, που όμως θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ψηφιακό «σύννεφο» (cloud), στο οποίο θα αποθηκεύονται και θα διαχειρίζονται με ασφάλεια οι συνομιλίες, ώστε να είναι αδύνατο να τις υποκλέψει οποιοσδήποτε τρίτος.

Δεύτερον, το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας. Σήμερα υπάρχουν πολλές περιοχές –κυρίως απομακρυσμένες ή ορεινές– όπου το σήμα των ασυρμάτων είναι ανύπαρκτο ή πολύ αδύναμο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως σε μια φωτιά, ένα μεγάλο τροχαίο ή μια φυσική καταστροφή. Στο πλαίσιο του νέου έργου, ο πάροχος που θα αναλάβει την υλοποίηση θα τοποθετήσει καινούργιες κεραίες, ώστε να καλυφθεί κάθε σημείο της Ελλάδας, ακόμη και τα πιο δύσβατα. Παράλληλα, το σύστημα θα περάσει από την αναλογική τεχνολογία που χρησιμοποιεί σήμερα, σε ένα ενιαίο ψηφιακό δίκτυο που θα συνδυάζει διάφορες προηγμένες τεχνολογίες. Με λίγα λόγια, οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάθε φορά το καλύτερο και πιο ισχυρό δίκτυο που θα είναι διαθέσιμο, χωρίς περιορισμούς.

Το τρίτο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η λεγόμενη διαλειτουργικότητα. Σήμερα, αν για παράδειγμα στην ίδια περιοχή βρίσκεται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πυρκαγιά, οι δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μεταξύ τους. Πρέπει να περάσουν από το κέντρο, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις και δυσκολεύει τον συντονισμό. Με το νέο σύστημα, οι επικοινωνίες θα μπορούν να συνδέονται με βάση τη γεωγραφική θέση, με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι να μιλούν απευθείας μεταξύ τους, χωρίς περιττές ενδιάμεσες γραμμές. Επιπλέον, αντί για τον κλασικό ασύρματο που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστυνομικοί ή οι πυροσβέστες, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες θα θυμίζουν περισσότερο σύγχρονα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Έτσι, εκτός από φωνητικές συνομιλίες, οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας θα μπορούν να ανταλλάσσουν και εικόνες ή αρχεία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που θα κάνει την επιχειρησιακή τους δράση πολύ πιο αποτελεσματική και γρήγορη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του νέου συστήματος είναι ότι δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και την ίδια την ασφάλεια των πολιτών. Όχι μόνο οι συνομιλίες θα είναι προστατευμένες, αλλά και οι υπηρεσίες θα μπορούν να φτάνουν πολύ πιο γρήγορα και οργανωμένα στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη φωτιά, είτε για μια φυσική καταστροφή, είτε για την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών, η δυνατότητα άμεσης, ασφαλούς και ποιοτικής επικοινωνίας θα επιτρέπει στα Σώματα Ασφαλείας και στα σωστικά συνεργεία να συντονίζονται καλύτερα και να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά.