Το σημειωματάριο της προϊσταμένης στην εφορία της Χαλκίδας είναι ένα από τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ., που «έριξε φως» στη δράση του κυκλώματος, που ζητούσε χρήματα από πολίτες που είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα είτε να βγάλουν φορολογικά πιστοποιητικά.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το… τεφτέρι της προϊσταμένης περιελάμβανε ονόματα και ποσά.

Σύμφωνα με ντοκουμέντο που παρουσιάζει το Star, η προϊστάμενη κρατούσε ημερολογιακό αρχείο, γράφοντας ημερομηνίες και ποσά που έπαιρναν  από επιχειρηματίες της περιοχής. Τα ποσά άρχιζαν από 250 ευρώ και έφταναν τα 11.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πολύ γνωστό επιχειρηματία, δίπλα στο όνομα του οποίου διαβάζουμε το ποσό των 5.000 ευρώ.

Το ίδιο ποσό υπάρχει δίπλα σε όνομα άλλου επιχειρηματία, ενώ σε τρίτο επιχειρηματία αντιστοιχούν 4.000 ευρώ.

Παράλληλα βλέπουμε και πιο μικρά ποσά, για παράδειγμα των 750 ευρώ ως αμοιβή, ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν σε μικρότερες διευκολύνσεις.

Επίσης, μέσα σε αυτό ήταν σημειωμένα και ονόματα μελών της σπείρας, στα οποία δίπλα υπάρχουν κάποια ποσά.

Πέρα από τα ονόματα που αναγράφονται στην ατζέντα, οι αστυνομικοί εντόπισαν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες άλλους 17 επιχειρηματίες, που εκβιάστηκαν από τα μέλη του κυκλώματος. Θεωρούν ότι σε βάθος τετραετίας, που θα γίνει έρευνα, θα εντοπισθούν και άλλοι.

«Μου ζήτησε 10.000, για να σβήσει χρέος 80.000 ευρώ»

Ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης καταγγέλλει ότι τον πλησίασαν πριν από λίγο καιρό για ένα χρέος στην εφορία πάνω από 80.000 ευρώ και του ζήτησαν να τους «λαδώσει», για να διαγραφεί.

«Ήρθε ο τύπος. Δήλωνε εφοριακός. Ήξερε τα πάντα για μένα. Πόσα χρωστάω, και μου λέει: “Θα μου δώσεις 10.000 ευρώ και θα σου τα σβήσω τα χρέη. Του τα έδωσα μαύρα σε δύο δόσεις. Μου είπε ότι είναι ειδικό το πρόστιμο. Πήγαμε στην εφορία. Τους ήξερε όλους. Είχε παντού γνωστούς. Με άφηναν έξω από τα γραφεία. Τελικά δεν μου έκανε τη δουλειά και μου έφαγε τις 10.000 ευρώ», λέει μιλώντας στο Star.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε και ένα μαγαζί εστίασης. Εκεί τον επισκέπτονταν εφοριακοί, έδειχναν την ταυτότητα και ζητούσαν «χαρτζιλίκι», για να μην κόψουν πρόστιμο.

«Περνούσαν από το μαγαζί και έπαιρναν 300 ή 500 ευρώ. Εφοριακοί αυτοί. Κανονικοί. Έδειχναν τα χαρτιά τους. Αν δεν τους τα έδινες, θα σ’ έκλειναν. Ε, καταστράφηκα οικονομικά με τα λαδώματα. Κλείσαμε τελικά και ησυχάσαμε», προσθέτει το θύμα. 

Ερωτηθείς γιατί δεν τους κατήγγειλε στην αστυνομία, υποστήριξε ότι «αν πιάσει έναν η αστυνομία, οι υπόλοιποι θα σε κυνηγάνε σε οποιαδήποτε επαγγελματική προσπάθεια ξεκινήσεις και θα σε καταστρέψουν. Οπότε απλώς υποχωρείς».