Σε λίγες ημέρες οι Έλληνες πολίτες θα κρίνουν διά της ψήφου τους την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η κρίση θα είναι δευτερευόντως για τα λόγια, τις διακηρύξεις και τις προθέσεις μας. Θα αφορά κατά κύριο λόγο τις πράξεις μας. Πράξαμε επί τέσσερα έτη ό,τι καλύτερο μπορέσαμε υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε κυβέρνηση από το ’74 κι έπειτα. Αν άλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν την ίδια περίοδο την πανδημία, της covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, την όξυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας πιθανότατα να είχαν ρίξει λευκή πετσέτα ή να αποτύγχαναν στις περισσότερες δοκιμασίες που έφεραν οι συγκυρίες. Κι όμως, εμείς τα καταφέραμε.

Πρώτα απ’ όλα εξασφαλίσαμε το βασικότερο, πολύ καλύτερους όρους και προϋποθέσεις εθνικής επιβίωσης. Δηλαδή, υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας και της ελευθερίας των Ελλήνων. Η Εθνική Άμυνα της χώρας μας θωρακίστηκε με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής και η Ελλάδα αναβαθμίστηκε διπλωματικά με μια σειρά από συμφωνίες – κυρίως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Στα βασικά κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και δείκτες η επιτυχία είναι εμφανής. Η ανεργία, αυτή η μάστιγα, που οδήγηση αξιοπρεπείς ανθρώπους στην ένδεια και τα νιάτα μας στην ξενιτειά, έπεσε κατά 6 μονάδες. Το εισόδημα των πολιτών όχι μόνο δεν μειώθηκε το εισόδημα αλλά αυξήθηκε. Σε επίπεδο 9μήνου 2022, η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Για την ανάπτυξη την περίοδο Τσίπρα ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 2,08% ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα 0,53%! Δηλαδή, το ¼ του μέσου ευρωπαϊκού όρου!

Και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να φτάσει τα 730 ευρώ και τελικά έφτασε τα 780. Δεν τηρήσαμε απλά την δέσμευσή μας, την ξεπεράσαμε. Οι φόροι πλέον είναι χαμηλότεροι, οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια και η γραφειοκρατία έχει υποστεί τα σημαντικότερα… πλήγματα όλων των εποχών με το gov.gr

Επί Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα μόνο αναβαθμίζεται και έχει φτάσει στα πρόθυρα της επενδυτικής βαθμίδας!

Ενώ όλα έδειχναν προς τη πλευρά της ύφεσης είχαμε ανάπτυξη. Την περίοδο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν 1% ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα 1,73%. Δηλαδή, σχεδόν διπλάσιος. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και το ζήτημα των τραπεζικών καταθέσεων. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ ενώ επί Νέας Δημοκρατίας, έχουν αυξηθεί κατά 48 δισ. ευρώ!

Επιπλέον, σ’ ένα ευαίσθητο ζήτημα κοινωνικής προστασίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των πολιτών. Ο λόγος γίνεται για τα «κόκκινα» δάνεια, που διαρκώς κόπτεται ο κ. Τσίπρας. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα παρέλαβε στο 43,5% του συνόλου και τα παρέδωσε στο ίδιο ποσοστό ενώ τον Ιανουάριο του 2023 έφτασαν στο 9,7%!

Στην Υγεία, ενισχύσαμε το ΕΣΥ, διορθώσαμε στρεβλώσεις ετών και υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όλων των εποχών στην Ψυχική Υγεία, με την υλοποίηση 106 νέων Δομών στην κοινότητα, στην επικράτεια. Οι νέες δομές, που δημιουργήθηκαν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Περιλαμβάνουν Κέντρα Ημέρας και κινητές Μονάδες για ενηλίκους, εργαζόμενους, την οικογένεια, τα παιδιά και τους εφήβους, τα κακοποιημένα παιδιά, τα άτομα με αυτισμό, τους νέους με ογκολογικά νοσήματα, την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης και τους ηλικιωμένους με άνοια, Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση για τους νέους μας με ψυχωσικά συμπτώματα, Οικοτροφεία για ηλικιωμένους με άνοια, άτομα με αυτισμό κι ενηλίκους με νοητική υστέρηση και ξενώνες φιλοξενίας για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά.

Τα παρόν και το παρελθόν μας εγγυώνται για το μέλλον μας. Όσα παρατέθηκαν προηγουμένως είναι κάποια από τα πεπραγμένα μας, τα οποία εγγυώνται το περιεχόμενο και την στοχοθεσία του πρόγραμματός μας για την επόμενη τετραετία.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στις 21 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν για τη μορφή που θα θελήσουν να δώσουν στο μέλλον της χώρας μας.

  • Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας