Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αρχικά γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν τα μέτρα στήριξης προς την Ουκρανία που έχει λάβει η Ε.Ε..

Στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται, επίσης, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, η εμπορική πολιτική της Ευρώπης και η γεωπολιτική διάσταση σε θέματα όπως η ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως η αυξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες αλλά η κατακτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους δανεισμού. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται με φόντο το δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφερόταν πως «η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του: «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». «Η Ελλάδα προσέρχεται από μια πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το που βρισκόταν το 2019 με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα με την ανεργία να αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος να αποκλιμακώνεται και με την πατρίδα μας να είναι πρωταθλήτρια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Βεβαίως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια αλλά και σε ζητήματα με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που την αύξηση κρίνει απαραίτητη η ΕΚΤ.

Ξέρουμε ότι πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες γιατί τους αναγκάζει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος τους. Όμως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι οι τράπεζές μας είναι ισχυρές και απέναντι στην καταιγίδα που ξεδιπλώθηκε θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες και βέβαια καθώς η Ελλάδα θα κάνει βήματα προόδου και θα αποκτά την επενδυτική βαθμίδα θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις για τα νοικοκυριά θα μειωθεί με αποτέλεσμα να μην είμαστε αρνητικά εξαρτημένοι από την όποια αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την ΕΚΤ».