Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αιχμή τις παρακολουθήσεις και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Χθες η βουλή μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», καθώς η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη στην εξεταστική επιτροπή αποκάλυψε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε απόλυτη γνώση του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθείτο ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ακολούθησαν αλυσιδωτές δηλώσεις σε οξείς τόνους τόσο από την κυβερνώσα παράταξη, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε η Εξεταστική να ασχοληθεί και με τη δική του περίοδο ευθύνης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αντιτάσσει: «Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο. Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του on camera κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και φόβο για την αποκάλυψη της αλήθειας με αφορμή τη μη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη. Από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους θέτοντας το δικό του εκλογικό δίλημμα για τις προσεχείς εκλογές λέγοντας: «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά: Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία!». Κατέκρινε δε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Αλέξη Τσίπρα πώς «μοιάζουν πολύ στη θέση τους απέναντι στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ» και τους κατηγόρησε για κυνισμό κι έλλειψη ντροπής.

«Μάχη» για την ακρίβεια

Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται συσχετίζονται πάντα με τις αντοχές της οικονομίας, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή και ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες ενδέχεται να διευκολύνουν περαιτέρω τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε, πέρα από το εθνικό σχέδιο, να προκύψουν κι άλλες δυνατότητες.

Σε θέσεις μάχης τα κομματικά επιτελεία

Ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ έριξε και επίσημα την αυλαία της προεκλογικής περιόδου και τα κομματικά επιτελεία μετά τη μίνι θερινή ανάπαυλα άρχισαν να ανασυντάσσονται, σχηματοποιώντας τη δική τους ατζέντα και λαμβάνοντας θέσεις μάχης, ενόψει μιας άκρως απαιτητικής πολιτικής περιόδου. Συναντήσεις, ζυμώσεις και περιοδείες από όλα τα κόμματα βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να μη μένει τίποτα αναπάντητο στο δημόσιο λόγο αλλά και να γίνεται η σύγκριση ανάμεσα στα κόμματα περί προτάσεων, αποτελεσματικότητας αλλά και ικανότητας να εκφραστεί ο απλός πολίτης που βλέπει τη ζωή του για ακόμη μια φορά να ανατρέπεται και αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις νέες δυσμενείς συνθήκες.