«Το ΝΑΤΟ έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του έναντι της Ρωσίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως ενδέχεται να αμφισβητηθεί και η εθνική κυριαρχία και άλλων κρατών πέραν της Ουκρανίας» επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας εκ μέρους του, για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, στις 24 Φεβρουαρίου συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε να παράσχει συνδρομή στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμφώνου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι Ουκρανοί μας ζήτησαν πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών «που δεν στείλαμε», όμως είπε, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων. «Το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει μέτρα κλιμάκωσης της αντίδρασης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στην Βουλγαρία», σημείωσε.

Όσον αφορά το υλικό που έχει σταλεί στην Ουκρανία, η χώρα μας θα λάβει αποζημίωση, την οποία έχει αιτηθεί ήδη από τις 11 Μαρτίου. Αναμένεται να λάβει 7,7 εκατ. ευρώ. «Εμείς αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη να το πείτε ευθαρσώς» υπογράμμισε.