«Η ομαλότητα του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε με συγκεκριμένα μέτρα ότι δεν θα ξεμείνουμε, αν εφαρμοστεί το χείριστο σενάριο, της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι έως αύριο ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο Υπουργείο για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Παράλληλα, έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το Υπουργείο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, αναφορικά με τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία. Επίσης, θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα δύο σενάρια

Τα δε σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Συν τοις άλλοις, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο ενώ έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο Υπουργείο το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Όσον αφορά τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας ο κ. Σκρέκας τόνισε πως αυτά κινούνται σε δύο άξονες. «Έχουμε αφενός τα μέτρα απορρόφησης των αυξήσεων, μέσω επιδοτήσεων, και αφετέρου την κατάθεση προτάσεων στην Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός για να μειωθούν ή να απορροφηθούν οι αυξήσεις. Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφούμε σχεδόν το σύνολο της επιβάρυνσης. Η αλήθεια είναι πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δυσβάσταχτο και πριν από την κρίση. Τώρα συνεχίζουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξή τους τον Απρίλιο «»θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ» όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ενώ ερωτηθείς για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος εξήγησε πως «αυτή υπολογίζει ποια είναι η αύξηση στην τιμή του ρεύματος», συμπληρώνοντας ότι, «εμείς θέλαμε να υπάρχει ρήτρα για να καταλαβαίνει ο καταναλωτής ποια είναι η αύξηση».