Σε νέες τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχώρησε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, αναπροσαρμόζεται το ποσό των δώρων και επιδομάτων (αντί 13ης και 14ης σύνταξης) σε 1.000 ευρώ συνολικά για όσες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τα 900 ευρώ, ενώ παραμένει στα 800 ευρώ για τις συντάξεις από 900 έως 2.500 ευρώ.
Επίσης, το όριο ηλικίας για βαρέα και ανθυγιεινά παραμένει στα 60 έτη από το 2017 και για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας από το 2013. Βελτιώσεις έγιναν και στους συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ θα προσμετρώνται και τα stage ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης. Για τις τρίτεκνες μητέρες, τα όρια ηλικίας φθάνουν τα 65 έτη, ενώ το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ διατηρεί την οικονομική και λογιστική του αυτοτέλεια (ως κλάδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Παράλληλα, αποσύρονται οι διατάξεις για την επιβολή αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και για την υποχρεωτική ασφάλιση όσων εργάζονται σ’ αυτές στα ταμεία Τύπου.
Ορίζεται, επίσης, ρητά ότι τα θέματα της ασφάλισης των υπαλλήλων της Βουλής θα ρυθμιστούν από τον Κανονισμό της Βουλής και μόνο.
Αύριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.